”Måste vara försiktig med henne”

ALBUFEIRA. ”Jag har nog aldrig sett en så stor talang”, hävdar Caroline Seger.

Hanna Bennison, 17, är svensk fotbolls nya stjärnskott.

– Det är klart att det finns lite press, säger Bennison inför mötet med Tyskland.

Caroline Seger, som är klubbkamrat med Hanna Bennison i FC Rosengård, skräder inte med orden när hon ska beskriva tonåringen.

– Jag har nog aldrig sett en så stor talang... Men man måste vara försiktig med henne. Jag förstår att pressen är stor efter att man har sett henne i damallsvenskan och eftersom hon var duktig när hon kom in mot USA, säger den svenska lagkaptenen.

– Men det är en 17-årig tjej så det gäller att vara försiktig med henne. Få alla runtomkring att förstå att hon ska ha sin naturliga utveckling i lugn och ro.

”Spelar ju fotboll för att det är roligt”

Trots den senaste tidens uppmärksamhet framstår talangen själv som avslappnad.

– Det är klart att det finns lite press, speciellt från mig själv. Man vill alltid prestera, men jag försöker att också njuta av stunden. Jag spelar ju fotboll för att det är roligt, säger Hanna Bennison.

Att ha Caroline Seger nära till hands i både klubb- och landslag betyder ”jättemycket”, menar 17-åringen:

– Hon (Seger) är en trygghet att ha, väldigt hjälpsam och hjälper alltid till och finns där. Det är hur skönt som helst. Hon tar hand om en och ger tips på vad man kan göra bättre.

”Gäller att inte taktikförstöra spelaren”

Peter Gerhardsson menar att det handlar mindre om ålder och mer om vilken typ av karaktär en spelare är.

– Man måste få låta dem visa upp sina kvaliteter här. Att man som coach inte begränsar eller pratar med för mycket, ”gör så här och så här”. Det kan man göra med en spelare som är väldigt erfaren, säger förbundskaptenen.

– I Hannas fall behandlade vi henne på det sättet i USA. Hon gjorde ju ett fantastiskt inhopp där. Jag har varit med om att man har fått in nya spelare till en klubb och man nästan har taktikförstört dem i början.

Veckan i Portugal är en bra chans för landslagsledningen att lära känna Hanna Bennison på djupet.

– Fram tills dess gäller det att ha en balans. Hur man ska prata och coacha henne, avslutar Gerhardsson.

Sveriges möte med Tyskland i Algarve Cup har avspark 17:30 och sänds i SVT.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.