Frida Fagerlund

Fagerlund: Mourinho är ute på tunn is – trots seger

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

LONDON. Att offra nytänkande för materiella resultat kräver att det senare verkligen levereras.

José Mourinho befinner sig ständigt på tunn is nuförtiden – och mötet med tabelljumbon var inget undantag.

Lyckligtvis, för portugisens del, höll den i dag.

Följ ämnen i artikeln

Alla ligamål väger tungt, men när Dele Alli till slut fick hål på Norwich efter 38 minuters nötande släppte nog en rejäl vikt från José Mourinhos axlar.

Tottenham hade fram till onsdagskvällen haft förtvivlat svårt att göra mål under 2020. Det är rätt enkelt att kalkylera fram att Harry Kanes frånvaro är en stor anledning till de försämrade siffrorna.

Sex timmar och 55 spelminuter hann passera mellan Dele Allis fullträff mot Brighton på Boxing Day och avslutet till 1–0 mot Norwich. Att det var senast Spurs gjorde mål på något annat än fasta situationer säger en del om torkan.

När klubbarna möttes på Carrow Road i mellandagarna var det Kane och Christian Eriksen som stod för målskyttet. Den senare zoomades in av kameramannen på Tottenham Stadium varje gång hemmalaget slarvade bort en hörna eller frispark. Som för att påminna alla att det fortfarande sitter en dansk expert på bänken (åtminstone någon vecka till).

Cantwell följer inte med ner

Bottengänget Norwich är ett konstigt lag. De har en gedigen trupp med en drös yngre talanger som inte lär vilja spela Championship-fotboll nästa säsong. Max Aarons, född 00, är en av dem och 21-årige Todd Cantwell en annan. Den sistnämnde stod ut under den första halvleken med sitt nätta dribblande som ständigt ställde Spurs något statiska defensiv.

Teemu Pukki är en annan spelare som många klubbar inte hade tackat nej till. Tio mål och tre assist har finländaren gjort hittills vilket får ses som väl godkänt med tanke på Norwich blygsamma tabellplacering. Vart han hamnar om (när) klubben degraderas är oklart men ner i andraligan ska han väl ändå inte.

I slutändan är Daniel Farkes system alldeles för sårbart. Då räcker en frejdig och sevärd offensiv oftast bara halva vägen fram – om ens det.

Skadan på Winks ännu ett orosmoln

Jag har varit hård mot Tottenhams mittfält, inklusive Harry Winks sedan portugisen tog över. Det har verkat omöjligt att hitta rätt balans centralt främst eftersom spelarna i truppen inte riktigt kompletterar varandra.

Winks är en intressant spelare men har haft svårigheter som defensiv balans. Men med Giovani Lo Celso bredvid sig under onsdagen var han precis den gigant Tottenham behövde för att luckra upp Norwich-försvaret.

När Winks föll till gräset efter 55 minuter och vred sig i plågor måste Mourinho ha undrat om all gammal karma slutligen har kommit i kapp. Mittfältarens haltande vittnar om att det kan vara en skada av det allvarligare slaget.

Spurs fortsätter släppa in mål

Det som hände därefter hängde i den fuktiga luften. Ryan Sessegnon hade till skillnad från Winks inte alls någon höjdarmatch prestationsmässigt. 19-åringen kastade sig hutlöst in i några dueller tidigare under kvällen och när Aarons sprang in med bollen i straffområdet gick han klumpigt in.

Tydligare straffar har dömts bort i Premier League den senaste veckan (Bland annat Nicolas Pépé har en oförståelig dispyt med VAR-rummet) men domare Kavanaugh pekade någon minut senare på punkten. Hugo Lloris, som är tillbaka efter sin långa skadefrånvaro, hade fingrarna på Pukkis avslut men fick se bollen glida in i mål.

José Mourinhos fasad började rämna ungefär en månad in på jobbet. Förutom ett trögt målskytte har man nu släppt in 22 mål på 16 matcher.

Hur dålig karma Mourinho än borde ha samlat på sig ville uppenbarligen någon att det skulle gå Spurs väg i dag. Heung Min-Sons 2–1 i slutminuterna tvättar bort några av alla tvivel om fortsatt kretsar kring detta laget. Det krävs betydligt stabilare insatser än den här för att spackla igen den krackelerande fasaden.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.