Blackstenius första ord efter värvningstvisten

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:
I dag tränade hon för första gången med laget.
Foto: Michael Wagner
I dag tränade hon för första gången med laget.

FOTBOLL

GÖTEBORG. Övergången blev infekterad mellan storklubbarna.

Stina Blackstenius, 24, vill inte kommentera bråket om henne men medger:

– Jag har längtat efter att få komma till mitt nya lag, säger hon efter första träningen med Kopparberg/Göteborg.

De första stegen i övergången för landslagsanfallaren mellan Linköpings FC och Kopparberg/Göteborgs FC togs redan i höstas.

Men när transfern absolut sista delar skulle genomföras blev det stopp. Det krävdes ett skiljenämndsförfarande inom Svenska Fotbollförbundet för att Blackstenius slutligen skulle bli klar för SM-tvåan för en vecka sedan.

24-åringen ville efter sitt första träningspass med Göteborgs FC på ett soligt Valhalla IP inte kommentera turerna i övergången men motiverade flytten från tabellfemman:

Varit professionell

– Det handlar om utmaningen och att söka sig till något nytt. Jag har fått en väldigt bra känsla för laget, klubben och staden. Jag gillar ambitionerna och kraven som finns här. Dessutom ska klubben spela i Champions League.

 Hur har relationen med Linköping varit senaste tiden?

– Det har varit bra. Jag har velat vara så professionell som möjligt i det här. Jag har gått till träningarna och har försökt varit mitt bästa jag. Mer än så vill jag inte kommentera kring tvisten.

– Jag ser verkligen bara framåt kring det som kommer här i Göteborg nu, säger Stina Blackstenius.

Vad kan du hjälpa Göteborg med?

– Jag vill utveckla mitt spel ännu mer. Jag hoppas kunna komma in med fart i djupledsspelet. Det är där jag trivs bäst. 

Kopparberg/Göteborgs FC:s ene huvudtränare Mats Gren (Jörgen Ericson är den andre) säger om laget styrka efter värvningen av Stina Blackstenius:

– Vi hade bra anfallare i truppen innan, men med henne blir vi ännu vassare. Det är klart att vi ska vara med och slåss i toppen. Det är inget snack om det. 

GFC har i sin forwardsuppställning etablerade stjärnorna Rebecka Blomqvist, Pauline Hammarlund, Blackstenius och talangen Evelyn Ijeh.

Kan det bli aktuellt att byta spelsystem, att spela med tre anfallare?

– Vi tittar på allting och möjligheterna att spela med många av dem på planen samtidigt. Ingen av dem är kanske någon naturlig ytter. Det går att spela med två anfallare och en nummer 10-roll direkt bakom, säger Gren.

Accepterar utan publik

Den preliminära planeringen för damerna liknar den för herrfotbollen med spel i Svenska Cupen i maj och allsvensk premiär i juni.

Men återstår att se om det blir med eller utan publik i skuggan av coronaviruset.

Stina Blackstenius:

– Det hade varit tråkigt att spela utan publik, men om situationen kräver det så är det bara att förhålla sig till det. Vi längtar alla efter att komma igång med säsongen. Även om det skulle innebära att spela utan publik. Då får det bli så, säger landslagsanfallaren på samma dag som svenska damlandslaget egentligen skulle ha spelat EM-kval hemma mot Ungern, 500 meter bort på Gamla Ullevi.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.