Liverpool-mötet tog nye stjärnan till Real

Rodrygo jämförs med legendarerna – kunde spelat i Barcelona eller Liverpool

Av: Patrik Brenning

Publicerad:

”Rodrygo, Rodrygo, Rodrygo”, ekar fortfarande inne på Santiago Bernabéu.

Sedan Cristiano Ronaldo lämnade Madrid har fansen törstat efter en värdig ersättare och mot Galatasaray kan de ha fått honom.

Allt tack vare en dyr transferkupp i Liverpool.

Rodrygo hade redan gjort två mål och spelat fram till ett när tilläggstiden gick över domarens två minuter i Champions League-mötet med Galatasaray. 18-åringen fick då bollen till vänster, bröt in i banan, väggspelade med Karim Benzema och stötte in sitt tredje mål för kvällen.

Samtidigt som brassen tog matchbollen under armen och vandrade ut till omklädningsrummet filade de spanska tidningsmakarna på sina rubriker. Efter uppvisningen i onsdags har ynglingen redan hunnits jämföras med legendarer som Raúl och Emilio Butragueño och döpts om till ”Rodrygol”. I sociala medier har Rodrygos stora förebild Neymar också varit ute och gratulerat.

Brasilien har väntat på sin ”nye Neymar” och i Madrid har publiken på Santiago Bernabeu skrikit efter en ersättare till Cristiano Ronaldo sedan portugisen lämnade Real Madrid 2018. Gareth Bale var uppeggad av ledningen att ta över kronan men har svingat bort sina chanser samtidigt som brasilianske underbarnet Vinicius Junior fick sin start i Real störd av en knäskada.

”Väntan på Vinicius” blev istället ”välkomnandet av Rodrygo”. Men faktum är att brassen kunde ha spelat i Barcelona eller Liverpool istället.

Real Madrids sätt att stjäla anfallaren framför sina konkurrenter är knappast heller okontroversiellt.

1 av 2 | Foto: Manu Fernandez / TT NYHETSBYRÅN

Överens med Barcelona 2017

Enligt Sport var Barcelona överens med Rodrygo om en övergång redan under våren 2017. I maj samma år träffades klubbarna för att slutföra affären men Santos president José Carlos Peres krävde hela Rodrygos utköpsklausul på 50 miljoner euro.

En sanslös summa för en 16-åringen som vid den tidpunkten fortfarande inte hade a-lagsdebuterat för Santos. Inom klubben var dock Rodrygo redan skyhögt värderad.

– När jag kom tillbaka till klubben 2015 var han killen alla pratade om. När jag sedan slutade spela 2016 började jag följa alla juniormatcher och träningar. Jag tränade också med honom då och då i U17-laget. Vi skapade ett vänskapsband som vi sedan behöll när han blev professionell, säger förre stjärnspelaren Elano.

Elano hade själv spelat för storklubbar som Sjaktar Donetsk och Manchester City under sin aktiva karriär och blev efter att ha lagt skorna på hyllan en del av ledarstaben i Santos. 2017 hade den tidigare offensive mittfältaren också utsetts till tillfällig tränare för a-laget.

En del av hans uppdrag: Att skola in juvelen Rodrygo.

– Han var med oss en månad för att anpassa sig. Jag sa åt honom att han skulle få vara med på allt: Träningar, bortaresor och matchmöten, men att han inte skulle få spela. Jag ville att han skulle förstå processen. Han visade redan stora kvalitéer på träning men det var viktigt att ha lite tålamod så att tajmingen skulle bli den rätta.

Rodrygo var dock allt annat än tålmodig och var redan innan sin professionella debut på väg att lämna Santos för spel i engelska Liverpool.

– Det fanns en period när Liverpool verkligen försökte övertyga honom att lämna, men då var han fortfarande i juniorlaget och summorna som diskuterades var väldigt låga. Men han ville gå. Jag talade med klubbledningen och sa att killen var värd att chansa på och att det bästa vore om vi utvecklade honom, eftersom jag verkligen ville jobba med honom. Jag tackar Gud för att allt löste sig.

Löste sig gjorde det sannerligen.

Rodrygo och Florentino Perez.
Foto: Manu Fernandez/TT NYHETSBYRÅN
Rodrygo och Florentino Perez.

”En sjuklig besatthet”

Efter att Barcelona vägrat möta Santos utköpsklausul i maj 2017 lade förhandlingarna på is. Den spanska klubben organiserade samtidigt i hemlighet planen att Rodrygo själv skulle pressa Santos att låta honom gå till Barça med hotet att han skulle nobba alla andra erbjudanden.

Men när Santos president José Carlos Peres i juni 2018 reste till England för Brasiliens landskamp mot Kroatien på Anfield hände något.

I Liverpool väntade Real Madrids president Florentino Perez och erbjöd 40 miljoner euro för Rodrygo. Spelaren själv skulle få åtta miljoner euro för affären, jämfört med den miljon Barcelona hade i sitt avtalsförslag, och spelarens agenter ytterligare åtta miljoner.

Totalt 56 miljoner euro, 596 miljoner kronor i dagens valutakurs, för den 17-årige talangen.

När Rodrygos pappa Eric Batista de Goes kort därefter ringde upp FC Barcelonas klubbledning var det inte längre för att fortsätta planera för flytten till Camp Nou utan istället för att be om ursäkt för att den muntliga överenskommelsen inte skulle hedras. Ett tungt slag för Barça som förlorat Vinicius Junior till Real Madrid på ett liknande sätt bara ett år tidigare.

Hur de, och Liverpool, konkurrerades bort råder det samtidigt inget tvivel om. Real Madrid hade nu betalat totalt nästan 1,25 miljarder kronor för två brasilianska talanger med blott någon säsongs a-lagserfarenhet från den inhemska ligan.

“En sjuklig besatthet av att hitta den nye Neymar” har det kallats i Barcelona-baserade tidningar. Samtidigt har såväl Vinicius Junior som Rodrygo nu båda kallats upp till det brasilianska a-landslaget efter övergångarna till Real Madrid 2018 respektive 2019.

”Åkte till Madrid när Zidane kom tillbaka”

Rodrygo är för första gången en del av förbundskapten Tites 23-mannatrupp när vänskapsmatcher mot Argentina och Sydkorea väntar nu i november. Detta bara månader efter att övergången från Santos till Madrid genomfördes i juni 2019. Efter uppvisningen mot Galatasaray åker 18-åringen nu inte heller till samlingen som en supertalang i vardande utan som en förväntad storspelare mitt i sitt stora genombrott.

Även här har Elano haft ett finger med i spelet.

– Jag åkte till Madrid när Zidane kom tillbaka i november förra året. Förväntningarna var väldigt höga på Rodrygo redan då och jag fick många frågor. Jag svarade att han skulle bli väldigt framgångsrik eftersom jag hade en så stark tro på hans talang och personlighet, säger Elano och hyllar 18-åringens mentala egenskaper lika mycket som hans fysiska:

– Han har trots sin unga ålder redan en beslutsamhet. Det är olika när spelare når den punkten men när de lär sig att kontrollera den blir de bara bättre och bättre.

Samtidigt har Elano lämnat över sin guldkalv till Zinedine Zidane med en varning.

– Rodrygo är ganska lugn kring allt men saker och ting förändras nu. Han spelar i Brasiliens a-landslag och i Real Madrid. Allt i hans liv kommer bli större. Han måste vara varsam nu.

Källor: Marca, AS, Sport, ESPN.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.