”När tanke och kropp fungerar tillsammans så är det lätt”

Av: Emil Eiman Roslund, Makoto Asahara

Publicerad:
Uppdaterad:

UPPSALA. Veterananfallarna har hittat målstimmet – det tog upp AIK i en (åtminstone temporär) serieledning i allsvenskan.

– Nu känns det verkligen lätt, säger Henok Goitom, som hyllades rejält av sin tränare Rikard Norling efter 2–0-segern borta mot Sirius.

Efter en ganska undermålig första halvlek kom AIK ut på Studenternas konstgräsmatta som ett helt nytt lag.

När Henok Goitom, känsligt och chippat, nickade in 2–0-målet i den 65:e minuten kändes allt klappat och klart – vilket det också skulle visa sig vara då just 2–0 till gästerna blev slutresultatet under en varm lördag i Uppsala.

– Jag försöker bara skarva in den på bortre och sen tittar jag bara på linjedomaren, säger anfallaren, som likt många andra var fundersam om han var onside eller inte vid det i slutändan godkända målet.

– Det kunde vara en meter offside, det kunde vara en meter inte offside. Man vill inte fira och sen få målet bortdömt, säger Goitom.

”Bästa jag sett”

Oavsett om det nu var offside eller ej så var det Henok Goitoms femte mål på fem matcher.

Efter en vår där AIK-anfallaren, som inledde bortamötet mot Sirius på bänken, snarare varit i rampljuset på grund av målbrist så har det efter sommaren sett helt annorlunda ut.

Rikard Norling tycker i alla fall det.

– Just nu. Här och nu. De senaste handfull matcherna. Det är det bästa jag sett honom så länge jag tränat honom, säger AIK-tränaren på presskonferensen.

– Det är i sig imponerande. Han fick sin individuella framgång i kollektivet förra året som han så hett eftersträvat och längtat efter. Och att han då efter ett sådant år blir bättre... Det har tagit en stund, han behövde startsträckan. Men det är inte bara att han gör mål. Han är begåvad som få. Han får in bollar. Övergångar för oss som håller absolut toppklass.

När Henok Goitom får höra hyllningen så förstår han den. Trots allt känner han sig själv , 34 år ung, i kalasform.

– Det känns annorlunda nu. Jag har ändrat lite grann i sättet man hanterar kroppen. När tanke och kropp fungerar tillsammans så är det lätt. Det är inte så tunga steg när man springer. Nu känns det verkligen lätt, säger anfallaren.

”Snabb reaktion”

Anfallskollegan Chinedu Obasi, 33, har, likt Goitom, erfarenhet från större arenor utomlands.

Hur högt rankar du Henok Goitom jämfört med anfallarna du spelat med tidigare?

– Haha, försöker du sätta dig mig nu? Nej, men det är enkelt för mig att förstå honom och han är en väldigt, väldigt bra spelare. Det är alltid roligt att spela med honom, säger Obasi.

Även han har på allvar hittat målstimmet på sistone. Den stenhårda nicken i inledningen av andra halvleken som inledde målskyttet för dagen var Obasis fjärde på sju matcher.

– Det var okej. Jag försökte bara att få in bollen. Det var en snabb reaktion. Jag har inte ens sett reprisen, haha. Det var en fin cross från ”Billy” (Bilal Hussein) och jag försökte bara se till att få in bollen i nät. Jag hade tur att jag lyckades få det, säger nigerianen.

Sedan var det i och för sig ingen större skräll att han gjorde mål mot just Sirius.

I alla sina tre tidigare möten med laget (AIK 2017, Elfsborg 2018 och AIK i våras) har det blivit nätrassel för Obasi – likaså i den fjärde.

– Jag har bara en speciell grej med Sirius. Jag vet inte vad det är. Jag gillar att göra mål i varje match så klart.

Foto: Bildbyrån
Laddar Matchöversikt
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.