Malmöreportage

Eric Larsson om sin mittbacksroll i MFF: ”Vi får en ny dimension”

Av: 

Simon Pålsson

FOTBOLL

MALMÖ. Eric Larsson värvades till Malmö FF som ytterback inför 2018. Men den här säsongen har 28-åringen använts allt mer i en mittbacksroll.

– Jag känner att jag är med och konkurrerar både som wingback och mittback. Det beror lite på matchplanen. Jag känner mig trygg och trivs i båda, säger Eric Larsson till Sportbladet.

2017 var Eric Larsson ett av få utropstecken i bottenlaget GIF Sundsvall, som säkrade nytt allsvenskt kontrakt i den sista omgången. I slutet av säsongen blev högerbacken nominerad som en av seriens bästa backar, ett pris som till slut gick till Anton Tinnerholm i Malmö FF.

Efter säsongen lämnade Anton Tinnerholm som väntat Malmö FF i samband med att hans kontrakt gick ut. Ersättaren blev just Eric Larsson, som där och då var tänkt att användas som högerback.

– I slutet av juli för två år sedan var vi i kontakt första gången. Det var såklart kul när Sveriges största klubb visade intresse. Det gick ganska fort från det att intresset kom till att jag skrev på, berättar Eric Larsson i en intervju med Sportbladet.

Fick chansen som mittback mot sitt gamla lag

Under sin debutsäsong i Malmö FF gjorde Eric Larsson totalt 22 allsvenska matcher från start, men fick vänja sig vid att sitta på bänken i Europa League. Då valde Uwe Rösler att prioritera Andreas Vindheim som wingback till höger.

När Malmö FF spelade 1–1 hemma mot BK Häcken i den allsvenska premiären 2019 satt Eric Larsson åter på bänken, men chansen skulle komma redan i omgången därpå. Då fick han spela mittback i bortamatchen mot sin tidigare klubb, GIF Sundsvall.

– Just då var Vindheim fortfarande här och vad det verkade var han etta enligt Uwe. Så det var klart att det var inspirerande och kul att få spela mittback för att hjälpa laget. Det kändes lite annorlunda, men kul att få spela igen.

– Min egen insats kändes bra. Vi släppte visserligen in tre mål och förlorade, men det var mål som kom från individuella misstag och slump. Efter den matchen kändes det stabilt med få insläppta mål och flera nollor när jag fortsatte som mittback.

”Vi får en ny dimension i spelet”

Nu används Eric Larsson både i rollen som wingback och som mittback längst till höger i trebackslinjen. Som mittback har han blivit ett offensivt alternativ med stor frihet att följa med i anfallsspelet.

– När Malmö vill spela väldigt offensivt och fylla på med mycket folk har jag fått friheten att springa ner hela vägen till hörnflaggan, överlappa och köra på. Samtidigt har jag orken att jobba hem och försvara också. Vi får en ny dimension tack vare det. Vi jobbar mycket med rotation på wingback och nummer 8. Det spelar inte någon roll vem som är var så länge rollerna uppfylls. Ibland blir det svårt för motståndarna att hålla reda på om det kommer upp en mittback också, säger Eric Larsson.

Med Eric Larsson i en mittbacksroll har Malmö FF hittat ett nytt sätt att involvera fler spelare i anfallsspelet. Det har man tydligt använt sig av i sommarens europeiska kvalmatcher.

– Från början tränade vi på att jag skulle fylla på då jag har mina styrkor där och för att jag orkar. När jag gjorde det och det fungerade bra har det blivit att alla mittbackar ska fylla på för att vi ska få mer tryck i anfallsdelen med fler spelare. Det är någonting som har växt fram.

När Malmö FF plockade in Felix Beijmo på lån från Werder Bremen i slutet av transferfönstret blev konkurrensen tuffare som wingback. Eric Larsson menar dock att han fortfarande konkurrerar på båda positionerna.

– Jag känner att jag är med och konkurrerar både som wingback och mittback. Det beror lite på matchplanen. Jag känner mig trygg och trivs i båda. Det är utvecklande att få spela på flera positioner. Om jag spelar mittback förstår jag också hur wingbacken ska röra sig för att jag ska kunna spela honom. Det kan man ha nytta av när man spelar wingback sen.

”Plussar väldigt mycket för Malmö som stad”

Flytten från GIF Sundsvall till Malmö FF innebar att Eric Larsson lämnade bottenstriden för att slåss om SM-guld och spela i Europa. Att MFF är en betydligt större klubb märks inte minst utanför planen.

– Nivån är högre på det mesta. Faciliteterna och det medicinska teamet är fantastiskt här. Det är sällan man har ont mer än ett par dagar, de fixar det direkt. Sista året i Sundsvall hade jag ont i ljumskar, knän och det var svårt att gå ner för trappor eller lyfta benen in i bilen för att man hade ont. Kompetensen och tiden fanns inte för att hjälpa alla spelare. Det är den största skillnaden jag märker för egen del. Man märker att de har väldigt, väldigt hög kompetens i Malmö. Det är heltidsanställda som har mycket tid för oss. De gör ett fantastiskt arbete för att hålla alla hela och fräscha till matcherna.

Valet att skriva på för Malmö FF är ingenting som Eric Larsson någonsin har ångrat, trots ett par tuffa perioder med mindre speltid.

– Det känns fortfarande som helt rätt val. Jag trivdes väldigt bra här, både i laget med fotbollen, i staden och med kompisar utanför fotbollen. Det är en stad man kommer in i väldigt snabbt. Det är som en storstad, men ganska liten sett till ytan. Du kan ta dig nästan var som helst om du går. Jag plussar väldigt mycket för Malmö som stad, säger Eric Larsson.

– Jag har fått många nya kompisar sedan jag flyttade hit. Laget är bra, man får 20 kompisar direkt. Men framför allt genom Franz Brorsson har jag fått många kompisar, vi hängde mycket i början. Han är härifrån och har mycket kompisar här. De har blivit mina bästa vänner utanför fotbollen här nere.

Kontraktet med Malmö FF sträcker sig över säsongen 2021. Vad som händer i framtiden är fortfarande oklart.

– Det är klart att det är en ära att spela i Malmö FF och skulle jag vara kvar här hela karriären skulle det vara en bra karriär. Men man vill prova sina vingar någon gång. Det är något man strävar efter att komma utomlands och prova på det. MFF är en väldigt fin klubb och jag trivs bra, så vi får se vad som händer, hur man presterar och hur framtiden ser ut.

ANNONS

Ses vi på lördag? Stryktipset ger dig det absolut bästa från fotbollsvärlden – varje helg.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

FM-expertens fyndlista: De ska du ska värva i nya FM 21

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmöreportage

Malmöreportage

Malmö FF

Eric Larsson