Mot förlängning med New York City: ”Vi jämför lönerna...”

avMichael Wagner

Publicerad:
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

De allsvenska stjärnorna tackar nej till att flytta till MLS.

Men Anton Tinnerholm, 28, ser ut att förlänga kontraktet med ett par år ytterligare i New York City och höja mångmiljonlönen.

– Förutsättningarna för mig här är bättre än hos Malmö FF, säger ytterbacken.

Den tidigare Åtvidaberg- och MFF-spelaren är inne på andra säsongen hos New York City i MLS och mycket pekar mot att svensken blir kvar längre än så.

Tinnerholm gör på nytt en bra säsong och spelade i helgen fram till avgörande 2–1-målet i derbyt mot New York RB inför 30 000 åskådare på Yankee Stadium.

– Viktigt för prestigen och viktigt för tabellen. Vi vill gärna vinna grundserien, då står man över första utslagsomgången i MLS-slutspelet och har fördel av hemmaplan sedan när det bara är enkelmöten, säger Tinnerholm när han förklarar förutsättningarna.

– F-n, det låter ju som rena hockeyn det här (skratt)...

Servar brassestjärnan till målen

Framspelningen till New York Citys brasilianske skyttekung Heber i derbyvinsten var svenskens sjätte assist i ligaspelet.

Hur har säsongen varit för dig?

– Bra, jag är nöjd och känner att jag utvecklas. Jag får stort förtroende och har spelat varje minut. Heber och jag har hittat ett bra brasilianskt-svenskt samarbete. Han kallar mig ”assist-man”.

New York City vill förlänga avtalet med högerbacken.

– Vi pratar positivt med varandra. Jag trivs bra med klubben, fotbollen och min fru och jag trivs med att bo i New York.

Allt pekar mot en förlängning och en höjning av lönen som enligt spelarfacket MLSPA:s offentliga listor ligger på 5,6 miljoner kronor per år för Tinnerholm.

Är de öppna lönerna en fördel när man ska förhandla?

– Så är det. Man vet ju ganska exakt vad andra spelare har. Precis när lönelistorna släpps så är det mycket snack i omklädningsrummet. Det finns både för- och nackdelar. De som tjänar lite mer får större press på sig, säger Tinnerholm.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Allsvenskar som nobbar MLS

Han valde att flytta till MLS till skillnad från flera andra allsvenska stjärnor som tackar att flytta fotbollskarriären över Atalanten.

Nyligen har både Muamer Tankovic (under kontrakt med Hammarby) och Hosam Aiesh, som valde IFK Göteborg, nobbat bud från olika MLS-klubbar.

– Den sportsliga nivån tycker jag ingen behöver oroa sig för, sedan är det individuellt, alla har olika önskemål. Jag känner att jag inte kunde fått det bättre. Förutsättningarna är bättre än de jag hade i Malmö FF och MFF får ändå räknas som en av Skandinaviens största klubbar.

Vad tänker du på då?

– Träningsförutsättningarna med planer, restaurang, flera sjukgymnaster, fystränare, läkare – resurserna är större. Hela ambitionen som klubben har och drog för mig när jag valde dem gör att det här är en väldigt bra utmaning, säger Tinnerholm.

I våras fanns högerbacken med i Janne Anderssons EM-kvaltrupp mot Norge och Rumänien.

Kan spela till vänster

Nu är det snarare vänsterbackar förbundskaptenen behöver när både Martin Olsson och Ludwig Augustinsson saknas på grund av skador.

– Jag spelade till vänster i sju, åtta matcher under min sista säsong i Malmö så det har jag inga problem med. Jag spelar där de vill att jag ska spela om jag blir uttagen. Jag vill alltid vara med i landslaget och tar första flyget hem om de kallar på mig, säger Tinnerholm.

Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN

Han och landslagskollegan Gustav Svensson i Seattle får dock ursäkta, de är inte MLS mest uppmärksammade svenskar.

Vad hoppas du kring Zlatan och hans framtid i USA?

– Han håller ju en ruskigt hög nivå fortfarande. Han kommer nog inte lägga av redan och då kan han lika gärna fortsätta här i ett år ytterligare här. Det vore stort.

– Han är ett jäkla dragplåster överallt och ur min egen synvinkel vore det väldigt roligt att spela mot honom minst en gång till, säger Anton Tinnerholm.

Publicerad: