Så lyftes Chelseaspelaren av den hårda kritiken

avPetra Thorén

BÅSTAD. Hårt kritiserad inför EM 2017.

Jonna Andersson tog åt sig och bestämde sig för att ta nästa kliv.

– Det är lite upp till bevis, säger Chelseaspelaren.

Försvarsspelaren Jonna Anderssons laddar för sitt tredje mästerskap.

Hon trivs både som en ytterback i ett 4–4–2-system eller som wingback när formationen bygger på en trebackslinje.

26-åringen var med i truppen under OS 2016, men fick lite speltid. Inför VM 2017 blev hon hårt kritiserad.

Detta efter svaga insatser på sin vänsterkant.

Bland annat var TV 4:s expert Hanna Marklund kritisk till spelet på vänsterkanten och till hur Jonna Andersson löste sina uppgifter.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Försvarsspelaren tog till sig kritiken och har använt den som en språngbräda för att utvecklas. Vilket hon gjort, inte minst efter flytten till brittiska Chelsea.

– Det är klart att kritik är alltid tufft. Man ska väl välja om man vill eller inte vill läsa media. Jag har valt att läsa det mesta och ta till mig det mesta. Man kan gräva ganska djupt när det väl sker, men jag var medveten om att jag hade vissa perioder som var tuffare och jag försöker se det som en styrka och vända på det, berättar hon efter landslagets träning i Båstad under fredag kväll.

– Jag är generellt ganska analytisk själv. Jag försöker läsa det jag vill läsa och ta in det som står för att se vad jag kan utveckla. För någonting brukar ju vara sant i det som står.

Vad tog du till dig då?

– Det var väl ganska mycket, men att jag inte var stabil och jämn, att jag inte var erfaren. Där känner jag att jag har fått erfarenhet. Nu hoppas jag kunna ta nästa steg.

Många spelare säger att de inte läser vad som skrivs, men du använder kritiken?

– Det finns väl inget att hymla om. Jag läser inte allt, är jag väldigt besviken kanske det är bättre att inte läsa. Det finns för- och nackdelar. Man får välja när man tar sina strider.

Lite mer konkret känner hon själv att hon utvecklats på flera plan. Som i det snabba beslutsfattandet.

– Att vara tuffare, bli tydligare i mina beslut. Om jag ska kliva upp eller ligga kvar. Att bli mer tydlig mot de andra och mig själv. Jag är väldigt analytiskt och gillar att se för negativt ibland på saker. Jag försöker utvecklas, säger hon och påpekar:

– Nu ska jag försöka bevisa att jag har nått en högre nivå än tidigare.