”Oerhört omoget och barnsligt beteende”

Sjögran om stjärnorna och problemet i landslaget: Något som inte stämmer

avPatrik Brenning

Therese Sjögran har spelat flest landskamper av alla svenska fotbollsspelare.

I en intervju med Expressen berättar 41-åringen nu om känslan att ”något inte stämmer i herrlandslaget”, om herrstjärnornas barnsliga beteende och problemet mellan herr- och damlandslaget.

– De måste börja se på det som ett landslag, säger Sjögran till tidningen.

Therese Sjögran har ett VM-silver, ett VM-brons och ett EM-silver på meritlistan. 41-åringens 214 landskamper gör henne också till Sveriges mest meriterade landslagsspelare genom historien.

”Finns fortfarande ett problem”

Inför damernas VM-turnering i sommar uppmanar Sjögran, numera sportchef i FC Rosengård, nu Svenska fotbollförbundet att börja se på dam- och herrlandslaget som ett lag som drar åt samma håll.

– Tyvärr känns det fortfarande som att det finns ett problem mellan det svenska herr- och damlandslaget. Kanske inte mellan spelarna utan snarare förbundets hantering av lagen. Det är där en förändring måste ske, att man börjar se på det som ett landslag som drar åt samma håll. Jag hoppas att man kommer att nå dit någon gång, säger Sjögran till Expressen.

1 av 3 | Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Therese Sjögran, nu sportchef i FC Rosengård

”Vet inte om det är en schism”

Therese Sjögran säger att hon vid sidan av sitt arbete följer herrfotbollen och inte minst det svenska landslaget. Händelserna under de senaste samlingarna har också fått henne att reagera.

– Just nu känns det som att det är någonting som inte stämmer i det svenska herrlandslaget. Om det sedan handlar om en schism med Janne Andersson eller något annat, det har jag inte en aning om. Men någonting känns fel, säger Sjögran till Expressen.

Hon pekar bland annat på hur tre av de största stjärnorna, Emil Forsberg, Victor Nilsson Lindelöf och Robin Olsen, vid olika tillfällen vägrat att prata med media i samband med matcher eller träningar.

– Jag fattar inte att varför en del herrspelare gör så där. Det känns som ett oerhört omoget och barnsligt beteende. I stället blir det bara massa spekulationer och löjligt. För oss har det aldrig varit någon diskussion, säger Sjögran om att tala med media.