Svenskar stoppades på VM-matchen: ”Försökte ta bilder av våra ansikten”

DOHA. Jef, Göran och resten av deras svenskiranska sällskap stoppades av vakter inför Irans möte med England.

Anledningen var att de bar t-shirts med budskapet ”Women, Life, Freedom” – och efteråt förföljdes de från arenan.

– Folk försökte ta bilder och videos av oss, av våra ansikten, säger Jef.

”Women, Life, Freedom” är en politisk slogan med kurdiska rötter. Den senaste tiden har orden använts för att uppmärksamma Jina Mahsa Aminis död, en händelse som har gett upphov till enorma protester i Iran för kvinnors rättigheter.

I Doha är det inte ovanligt att stöta på plakat, t-shirts och flaggor med budskapet, ett tydligt ställningstagande mot iranska regimen.

Inför Englands möte med Iran träffade Sportbladet Somi, 40, som brast i gråt när hon skulle försöka förklara varför det var viktigt för henne att synliggöra ”Women, Life, Freedom”.

– Vi kan inte fatta att de dödar barn på våra gator. Kvinnor, de vill ha sin frihet tillbaka, sa Somi som senare fångades på bild inne på arenan med sin skylt.

Tvingades byta kläder

Lika bra gick det inte för Göran, Jef och deras respektive när de försökte ta sig in på Khalifa International Stadium iklädda t-shirts med ”Women, Life, Freedom”-tryck.

– Det var när vi skulle gå igenom säkerhetskontrollen som vi märkte att de började påkalla vakter. Andra vakter än de som redan stod där, berättar Göran.

– Sen kom de andra vakterna och vi blev tvungna att ta av oss våra t-shirts. Själv hade jag en annan t-shirt under så jag fick gå in med den. Men övriga i sällskapet hade inte kläder med sig och var tvungna att lämna området för att byta om.

Fick ni någon förklaring?

– Nej, nej, ingenting.

Jef försökte prata med några andra vakter.

– De sa att det var order från Fifa. Att vi inte fick ha sådana tröjor eller flaggor, säger han.

Tog bilder av ansiktena

Inne på arenan kom de i samtal med andra åskådare som hade lyckats smuggla in skyltar och t-shirts. Efter mötet, som England vann med 6–2, började olustiga saker hända.

– Folk försökte ta bilder och videos av oss, av våra ansikten. Särskilt på Göran eftersom han inte är iranier, säger Jef.

– De kom fram och frågade ”vart kommer ni ifrån” och ”varför går du runt med en sån t-shirt” och frågade efter namn.

Svenskiranska sällskapet på plats i Qatar.
Svenskiranska sällskapet på plats i Qatar.

Sällskapet kan inte veta säkert vad bilderna ska användas till, men de kan gissa sig till en förklaring.

– Det var vanligt folk, bland alla andra åskådare, men de bar iranska tröjor med iranska flaggor. De följde efter Göran utanför arenan. Det kändes som att de bara ville ta bilder av folk som bar sådana tröjor för att hitta dem, säger Jef.

Göran menar att situationen kändes obehaglig.

– Jag kan inte riktigt säga vad det betyder men om man åker till Iran… Jag vet inte, säger han.

”Ingen i Iran blev ledsen”

Några dagar senare gick sällskapet på Spanien mot Costa Rica i t-shirts – och kom in utan problem.

– Något annat som var märkligt inne på arenan (i Irans möte med England) var att det var fullt med folk från andra länder, säger Jef.

– Indien, Afghanistan, Pakistan, Bangladesh… De hade iranska flaggor med sig och när jag frågade vart de hade köpt dem sa de att de fick dem gratis.

Trots storförlust var Göran, Jef och resten av gruppen inte särskilt besvikna. Resan till Doha köptes innan protesterna började spridas och ”Team Melli” känns inte längre som deras landslag.

– Jag tror ingen i Iran blev ledsen, det är inte Irans lag. Det är regimens lag, säger Jef.

– Vissa är glada. Men 70-75 procent av folket i Iran tittar inte ens på matcherna. De bryr sig inte om laget går vidare eller inte. För fyra år sedan, på förra VM, var det tvärtom. Men nu händer det saker i Iran som är mycket viktigare.

Syftet med resan blev därför att uppmärksamma det iranska folket och dess kamp.

– Vi ville bara vara deras röst, de drabbade i Iran. Jag älskar fotboll men jag kommer aldrig kolla på deras matcher igen, säger Jef.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN