Häckens kryphål i regelverket – utreds av SvFF

BK Häcken FF i damallsvenskan, BK Häcken i elitettan.

Båda i svartgul-randiga tröjor och svarta shorts.

Men inte samma förening.

BK Häcken hade redan ett damlag, i division 2, när de 2021 tog över klubben Kopparbergs/Göteborg FC, som låg i damallsvenskan.

De skapade då föreningen BK Häcken FF som lösning.

”Ursprungliga” damlaget har nu erbjudits en plats i elitettan efter att Bergdalen utgått.

Kommande säsong kommer det därmed finnas ett BK Häcken i både damallsvenskan och elitettan.

Det är inget Svenska fotbollförbundet jublar över.

”Modellen med två separata föreningar utgör ett kringgående av Svenska fotbollförbundets tävlingsbestämmelser, vilket ger upphov till en rad frågor rörande den sportsliga integriteten, tävlingarnas attraktionsförmåga hos allmänheten, och fördelningen av medel till föreningar”, skriver Axel Fägerhall, gruppchef för tävlingsgruppen på SvFF, i ett mejl.

– Hade vi brutit mot några regler hade det inte varit tillåtet. Det finns flera andra föreningar som har flera lag seriesystemet, även om vi har en unik position att ha lag i de två högsta ligorna på damsidan, säger Malin Fahlén, vice klubbchef i BK Häcken.

BK Häcken tog steget upp i elitettan.
BK Häcken tog steget upp i elitettan.

Kan spela i samma serie

Axel Fägerhall meddelar att frågan utreds av SvFF, och det ses över om det krävs ändringar av regelverket för att undvika att samma verksamhet befinner sig i de två högsta divisionerna.

Malin Fahlén ser det som positivt.

– Vill förbundet se över och utveckla regelverket så utgår jag i från att man gör det för att utveckla svensk fotboll på bästa sätt, och det ligger såklart i vårat bästa intresse också, säger hon.

Eftersom de två lagen juridiskt sätt är två separata föreningar är villkoren för spelarövergångar desamma som mellan andra föreningar.

Av samma anledning skulle det, enligt tävlingsbestämmelserna, vara möjligt för BK Häcken FF och BK Häcken att spela i samma liga.

”Unika i fotbollssverige”

Men det är inte en del av planerna, menar Malin Fahlén.

– Det är ett spekulativt scenario, men rent hypotetiskt har klubben inte som mål att ha två lag i damallsvenskan. Det är inte aktuellt.

För målet med representationslaget är inte att vinna elitettan, utan spelarutveckling, poängterar Malin Fahlén.

– Det gör oss unika i Västsverige, och hela fotbollssverige, i vilka förutsättningar vi kan erbjuda våra spelare. I form av spelarutbildning och talangutveckling, och kunna ge dem en bra miljö. Det ger ord bra förutsättningar att fortsätta utbilda bra fotbollsspelare.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.