”Vill ta mer ställning – vi måste våga vara modiga”

Foto: TT
FOTBOLL

Åtta av tolv lag i damallsvenskan gör det.

Men i herrallsvenskan är det bara Östersund som kommer att spela med regnbågsfärgad kaptensbindel i år, enligt en rundringning som Radiosporten gjort.

– Jag hoppas att vi i Sverige kan vara föregångsmän och föregångskvinnor i det perspektivet, att vi tar mer ställning och vågar vara modiga, säger Östersunds ordförande Daniel Kindberg.

Nästa helg drar herrarnas fotbollsallsvenska i gång. Sexton klubbar gör upp om Lennart Johanssons pokal – men bara en gör det med en regnbågsfärgad bindel på lagkaptenens arm. Det visar en rundringning som Radiosporten gjort.

Regnbågsbindeln är en populär symbol mot diskriminering på grund av sexuell läggning och sexism.

I internationella matcher tillåts inte bindeln av Uefa eftersom det ses som ett politiskt ställningstagande men i Allsvenskan är det fritt fram.

– Det finns alltid en inneboende rädsla. Fotbollsrörelsen är kanske världens mest konservativa rörelse, med samma tjocka medelåldersmän som bestämmer överallt i hela världen. Så normen blir ju en, och det är inte lätt att kliva ur den. Så det måste man ha respekt och förståelse för. Men jag hoppas att vi i Sverige kan vara föregångsmän och föregångskvinnor i det perspektivet, att vi tar mer ställning och vågar vara modiga, säger Östersunds ordförande Daniel Kindberg till Radiosporten.

”Jättebra – vi måste bli bättre”

Från förbundshåll hyllas initiativet.

– Ja, absolut. Vi har ett ganska stort arbete som heter "Alla är olika, olika är bra", där vi jobbar med mångfald, integration, jämställdhet, funktionsnedsatta och hbtq-acceptans. Vi tycker det är jättebra, vi måste bli bättre på det, säger den fotbollspolitiska rådgivaren Jonas Nystedt till Radiosporten.

Fotnot: Enligt Radiosporten kommer BK Häcken att använda sig av regnbågsfärgade hörnflaggor och Siriusspelarna kommer att ha mönstret på sina kalsonger.

ARTIKELN HANDLAR OM