Kaxiga hälsningen till Dif: ”Gjort många gånger”

avMichael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Har man precis gjort sitt första allsvenska mål efter 14 säsonger i högstaserien kan man kosta på sig att vara lite kaxig.
– Komma före Djurgården har vi gjort många gånger. Det är viktigare att ta en Europaplats, säger AIK:s Per Karlsson, 31.

– Komma före Djurgården har vi gjort många gånger. Det är viktigare att ta en Europaplats, säger AIK:s Per Karlsson, 31.

Som 12-åring kom Per Karlsson från Vasalund till AIK 1998. Fem år senare debuterade han i allsvenskan mot Örgryte.

Ytterligare 14 säsonger senare kom första allsvenska målet för 31-åringen.

Per Karlsson, kallad Pertan, nickade in 1–0 (25) för AIK i 6–1-krossen mot Häcken.

Vad betyder målet för dig personligen?

– Det är mest en lättnad. Det tog massa år, men nu är det äntligen över. 

– Jag lär få svara på en del sms och gratulationer nu... Men det handlar mest om de runt mig, jag har jobbat på som vanligt. Jag tar alltid hellre en lagvinst före att jag ska göra mål, säger Per Karlsson efteråt.

Axéns gliring

I CMore-studion skickade tidigare Örebro-tränaren Alexander Axén en liten gliring till målskyttedebutanten.

I Örebro valde man tydligen inte ens att markera dig?

– Haha, det kan nog stämma. Jag är inte en målgörare på det sättet.

Hur har det första målet kunnat ta så lång tid?

– Jag har inte alltid gått upp på hörnor. Jag har väl inte den riktigt offensiva inställningen. Men nu hoppas jag kunna ändra på det...

AIK-segern och Djurgårdens poäng i derbyt mot Hammarby gjorde att de två Stockholmslagen gjorde ett litet miniryck i tabellen i kampen om andraplatsen.

Vad tänker du om fortsättningen?

– Att vi ska ta en Europaplats, det är enda målet, säger Per Karlsson.

– Folk pratar mycket om att komma före Djurgården. Det är en sporre, men det har vi gjort i många år. Det viktiga för mig är att vi tar en Europaplats. 

Sundgrens vackraste

Per Karlsson svarade för första målet, Daniel Sundgren för sitt vackraste med 5–1 (73) som han dundrade in i första krysset.

– Det är det snyggaste målet jag gjort. Den här segern betyder jättemycket för mig och laget. Vi visade vilken fotboll vi kan spela. Nu längtar man efter att få spela mot Elfsborg och få avlossa några skott, säger Sundgren.

Vad är viktigt för att ni ska kunna fortsätta så här?

– En grej är att det blir ordning på gräset på Friends. Jag förstår att de som jobbar med det gör allt de kan. Det är uppenbart att den sämre mattan påverkar vårt spel negativt. Vi har varit bättre på konstgräs på bortaplan än hemma på vårt eget naturgräs, säger tvåmålsskytten Daniel Sundgren.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM