Slår tillbaka mot Wikheimkritiken: ”Sprang mest av alla”

Djurgårdens nya norrman Gustav Wikheim kritiserades kraftigt av Discoveryexperten Alexander Axén i halvtid av AIK–Djurgården.

Nu slår Djurgården tillbaka.

– Det var absolut inte på den nivån att han förtjänar den kritiken, säger tränare Thomas Lagerlöf.

Följ ämnen i artikeln

Det var i halvtidsstudion av helgens derby mellan AIK och Djurgården som Dif-nyförvärvet Gustav Wikheim fick en rejäl dos kritik från Discoverys experter. Kanske framförallt från Alexander Axén.

– Jag har stått här och blivit jävla förbannad för han bara går omkring och gör ingenting. Jobbar inte, försöker inte hjälpa till med något. Han bara går. Om man då är iskall framåt också håller det inte. Det måste bli byte i halvtid, annars fattar jag ingenting, sade Axén i sändningen.

Kritik som inte gått Djurgårdslägret obemärkt förbi.

– Det får stå för Axén. Självklart gjorde han mindre bra aktioner men det gör alla fotbollsspelare. Sen handlar det väl om kroppsspråk. Gustav har ju ett lite hängigare kroppsspråk. Det kan ju säkert spela in på intrycket från sidan, säger Djurgårdstränaren Thomas Lagerlöf.

– Han gjorde några dåliga grejer, det gjorde de flesta andra med. Kim (Bergstrand) och jag också. Men absolut inte på den nivån att han förtjänar den kritiken.

Ni som känner honom ”luras” inte av kroppsspråket?

– Han sprang mest av alla våra forwards i första halvlek så det har inte med löpmeter att göra i alla fall.

Wikheim: ”De ska ju ha ett jobb”

Löpmeterssiffrorna har även Gustav Wikheim själv tagit del av.

– Vi får vår uppmätta löptotal efter varje match. Och det var inget fel på talen för mig, säger norrmannen till Sportbladet.

Hur ser du på att du kritiseras så kraftigt?

– De ska ju ha ett jobb så de måste ju komma med åsikter, det får de stå för. Jag har fått höra vad som sagts. Men de är experter så de får säga vad de vill.

Har du ett lojt kroppsspråk?

– Haha. Alla ser ju olika ut och har olika kroppsspråk. Men om man ser på löptalen...

Wikheim fortsätter:

– Jag är en offensiv spelare och vill bidra mer offensivt och jag tar kritiken att jag inte producerar tillräckligt. Mot AIK borde jag kunnat göra mer. Men det är som det är och ibland går det emot. Jag har kvaliteter och jag vet att jag kan spela fotboll.

”Letar efter den goda känslan”

Den 29-årige norrmannen, som kommer närmast från saudiska Al-Fateh, medger att den inledande tiden i Djurgården inte gått som han önskat och att det varit frustrerande.

– Det har gått lite trögare än jag hade hoppats. Jag har inte helt kommit upp på nivån jag själv önskar. Men fotbollen kan vara sådan ibland. Man behöver mer tid än man trodde själv. Men jag jobbar varje dag.

Vad exakt är det som saknas?

– Man letar lite efter den goda känslan. Flytet. Att det ska komma naturligt. Att inte allt ska kännas ansträngt. Men jag har haft tuffa perioder förr.

Tränare Lagerlöfs analys av nyförvärvets inledande tid i blårandigt går i liknande ton.

– Hackigt kan man väl säga. Men han är en av de som har högst nivå av sig av alla våra spelare, säger Dif-tränaren.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.