Hammarby får böter för jättetalangens övergång

Uppdaterad 2022-03-29 | Publicerad 2022-03-16

Hammarby sålde nyligen Akinkunmi Amoo, 19, för drygt 45 miljoner kronor.

Men när jättetalangen värvades 2020 gick allt inte korrekt till – och klubben straffas nu med böter.

Även agenten Patrick Mörk stängs av i ett år, meddelar Svenska fotbollförbundet.

– Ett bedrövligt beslut, säger han.

Följ ämnen

I slutet av januari blev det klart att Hammarby sålt Akinkunmi Amoo till FC Köpenhamn. ”Bajen” fick drygt 45 miljoner kronor för sin supertalang i ett första skede, vilket kan bli 50 miljoner om bonusklausulerna aktiveras.

Men det är inte den affären som Hammarby nu straffas för.

Det är övergången till Hammarby 2020, från Sidos FC, som inte gick till på ett korrekt sätt enligt de internationella värvningsreglerna.

Klubben betalade en ogiltig ersättning till förmedlaren, stjärnagenten Patrick Mörk, vars huvudsakliga arbete i samband med Amoo-övergången skedde när spelaren var underårig.

”Är särskilt försvårande”

Hammarby får böta 350 000 kronor.

Förbudet mot att betala ersättning till förmedlare vid övergång av underåriga spelare avser att skydda unga spelare och är därför särskilt försvårande. Hammarby är en elitförening och det ställs höga krav när det gäller föreningarnas ansvar att ta reda på och följa gällande regelverk”, skriver Svenska fotbollförbundet i beslutet.

På sin hemsida skriver Hammarby att de sannolikt kommer att överklaga beslutet.

– Vi delar inte disciplinnämndens syn, och våra jurister går nu igenom ärendet. Med största sannolikhet kommer vi att överklaga beslutet, säger Hammarbys sportchef Jesper Jansson.

Även Patrick Mörk straffas med avstängning i ett år.

Som framgått har Patrick Mörk ingått avtal om betalning för uppdrag som avser underårig spelare. Därtill har ersättningen inte utgjort ett på förhand bestämt belopp och uppdraget har heller inte redovisats till SvFF i rätt tid. Nämnden anser att påföljden för Patrick Mörk bör bestämmas på så sätt att han ska avregistreras som förmedlare och under ett års tid förhindras att nyregistrera sig som förmedlare”, skriver förbundet.

Han ska även ha fått betalt utifrån hur Amoo har presterat i Hammarby vilket inte heller är tillåtet. Förbundet skriver i domen att beroende på spelarens prestation kunde beloppet bli mellan 50 000-95 000 euro.

Är besviken

Hans agentur har klienter som landslagsspelarna Emil Krafth och Pierre Bengtsson, men också flera svenska utlandsproffs som bland andra Simon Gustafsson, Alexander Fransson och John Björkengren, samt tidigare Hammarbyspelarna Odilon Kossounou och Aziz Outtara.

Han är besviken över beslutet.

– Jag har inte hunnit läsa domen och är inte insatt i alla detaljer, men i grunden tycker jag det är ett bedrövligt beslut. Jag har varit agent i över 30 år och är helt fläckfri. Det är ett felaktigt beslut utan konkret bevisning. Jag kommer självklart att överklaga, säger han till Sportbladet och fortsätter:

– Det finns mycket att ta tag i inom agentbranschen. Det är förvånande att de tar tag i det här mot mig. Fotbollförbundet silar mygg och sväljer kameler. Vi är flera registrerade förmedlare i vår agentur så lyckligtvis påverkas inte våra spelare.