AIK vände och vann – räckte inte för guld

Henok Goitom målskytt i sista AIK-matchen

Henok Goitom gjorde sitt 100:e mål i sin sista match för AIK.

Men redan nu har han målat upp målbilden till nästa år – även om han själv inte ska spela.

– Vi ska ta den här lilla smärtan och det kanske blir en morot till att vinna guldet nästa år, säger Goitom.

Följ ämnen i artikeln

Förutsättningarna var glasklara: AIK var tvunget att vinna för att ha en chans att ta hem SM-guldet.

AIK gjorde sitt jobb och besegrade Sirius med 4–2 – men MFF kryssade hemma mot Halmstad och är därmed svenska mästare.

Nicolas Stefanelli gjorde två mål i matchen. Men störst på Friends Arena för kvällen var Henok Goitom, 37, som på stopptid nickade in 4–2 till AIK. Målet var veteranens 100:e i AIK-tröjan – och dessutom i hans sista match för klubben.

– Jag har pratat med ”Seb” (Larsson) om det i några matcher och han har sagt att varje gång han får bollen så ska han titta mot mig. Nu blir det ett perfekt avslut. Jag tror att många var stressade över att jag inte skulle göra hundrade målet och så går tiden, säger Goitom själv efter matchen.

Beskriv känslan när du ser att bollen går in.

– Det är som det där bläcket man har och jag skriver sista raden på en bok. Och bläcket har precis tagit slut och det står ”100” som sista textrad. Jag tror det är ett perfekt avslut att få göra det framför Norra stå och att alla har väntat så länge.

”Inte ofta jag blir tårögd”

AIK:s tränare Bartosz Grzelak berättar att han blev rörd.

– Det är inte ofta jag blir tårögd, men helskotta. Det var svårt att hålla tillbaka känslorna där. En magisk karriär som inte många har uppnått, säger Grzelak.

Sebastian Larsson är inne på samma spår som sin tränare.

– För hans del, att få göra sitt hundrade mål i nästan den sista minuten i den sista matchen… det är klart att man gläds enormt med. Det är en spelare som har gett AIK så mycket och mig personligen sedan jag kom till klubben, säger han.

AIK-kaptenen höll också ett känslosamt tal för de 27 000 som samlats på läktarna.

– Jag har sagt det sen dag ett, fast jag inte har en anknytning till AIK på det sättet, så har det känts som hemma, säger han i sitt tacktal innan publiken avbryter honom genom att skandera ”Heeenok, Heeenok”.

– Jag ska så gott som jag kan förmedla till spelare som tvekar lite på att komma till AIK. Jag ska säga till dem: ”Kommer du till AIK så kommer du till himlen på jorden”. Tack för alla de här åren, ett perfekt avslut!

”Det kanske blir en morot till att vinna guldet nästa år”

När Henok Goitom möter upp pressen efter matchen utvecklar han kring vad han menade med sin kommentar.

– Kanske Henrik (Jurelius) behöver ringa mig för att övertala någon spelare. Då vet han vad jag kommer säga i alla fall. När man får en viss bild av vad AIK är kan det vara lite lättare att ta ett beslut, säger Goitom och ler.

Henok Goitom berättar att han nu har ett huvudsakligt mål framöver, innan han går in i sin nya roll som assisterande tränare i AIK:s U19-lag. Det är en lång semester där han ska dricka och äta exakt vad han vill och han ska ta sovmorgnar. 

Om du blickar fram till nästa år – hur går det för AIK utan dig på planen?

– Jag har ju sagt det till grabbarna där ute, att vi ska ta det här som en morot, att vi kom på andra plats och förlorade på målskillnad. Och att vi ska ta den här lilla smärtan och det kanske blir en morot till att vinna guldet nästa år.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.