Avgörande faktorn bakom Dif:s succé

Efter att ha gått som tåget under försäsongen ställs nu Magnus Eriksson och hans Djurgården mot Hammarby i Svenska cupens semifinal.

X-faktorn hos blåränderna inför årets första derby? Gruppdynamiken.

– En av de absolut bästa spelargrupperna jag varit en del av, säger Magnus Eriksson.

Inför årets första Stockholmsderby är det två lag med vitt skilda förutsättningar som ställs mot varandra.

Djurgården kommer med en sällan skådad målform och en offensiv som fått många att höja på ögonbrynen rejält. När man nu dessutom börjar nå full träningstrupp efter skadeproblematik och coronautbrott, är det inte heller konstigt att Magnus Eriksson och hans medspelare får bära favoritskapet inför cupsemin.

– Det är väl Djurgården som är favoriter. De har väl haft lite bättre förutsättningar än vad vi har haft och de spelar hemma... Men det är väl inte så konstigt att de är favoriter. Det kommer blir ett krig och oftast är det det laget som vill det mest som kommer vinna i ett derby. Förhoppningsvis så har vi kraft till att stå emot dem, sa Hammarbys lagkapten Jeppe Andersen efter Bajens övertidsseger mot Trelleborg.

Magnus Eriksson har förståelse för motståndarna.

– Visst, de har haft det tufft, men de är ett väldigt spelskickligt lag som vi inte bara kan gå ut och tro ska slås av sig självt bara för att de spelade 120 minuter alldeles nyligen. Som alltid är det vår egen insats som kommer bli avgörande, säger Eriksson.

Hyllar gruppdynamiken

Och Djurgården har imponerat – 21 mål gjorda på de fem senaste matcherna, varav en mycket komfortabel 3–0–seger mot Östersund i cupkvarten som senaste insats. Förklaringarna till försäsongs- och cupsuccén har ett tydligt svar enligt den nyvalde Djurgårdskaptenen.

– Alla som har kommit in i laget inför den här säsongen är extremt bra fotbollsspelare och människor. Fokus har legat på att bygga bra och fina relationer nu under försäsongen – det kommer bli viktigt att behålla samma känsla inom gruppen även om det börjar gå tyngre. Jag har varit runt och spelat i en del klubbar, men det här är en av de bästa spelargrupperna jag har varit en del av, säger Eriksson och utvecklar:

– Det var kännbart i slutet av förra säsongen att det var vissa spelare som ville prova vingarna utomlands, men alla som är här nu fokuserar enbart på Djurgården.

Under lördagen släppte Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf sin derbytrupp – noterbart är att nyförvärvet Jesper Löfgren går är uttagningsbar direkt för tränarduon. Spelarna som saknas är bland andra Joel Asoro och Haris Radetinac.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.