Magnus Pehrsson

Svenske guldtränaren köpte spansk klubb: ”Kan bygga den på sättet som man vill”

Av: 

Hugo Månsson

Magnus Pehrsson i Kalmar 2019.

Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

FOTBOLL

Magnus Pehrsson har tagit guld med Malmö och varit förbundskapten för Estland.

Men förra sommaren tog han klivet från tränarbänken och äger i dag den spanska fotbollsklubben Vélez CF – så hur hamnade han där?

– I och med att det är väldigt svårt att göra det i Sverige, med vår 51-procentregel, så tittade vi egentligen på var i världen rent fotbollsmässigt och privat var attraktivt att bo och leva i många år, säger Magnus Pehrsson till Sportbladet.

I kväll spelar Sverige sin sista match under landslagssamlingen. Estland står för motståndet i en träningsmatch på Friends Arena.

Magnus Pehrsson, som tränat Djurgården, Malmö och Kalmar, var även förbundskapten för Estland i tre år mellan 2013 och 2016.

Men han har inte fått något samtal från det svenska landslaget för en scoutrapport om Sveriges motståndare.

– Nej. Sedan jag slutade så är det klart att jag håller koll på Estland fortfarande. Jag har relationer kvar där och följer med hur det går. Sen ser jag ju att det finns många spelare som då var i de yngre landslagen under a-landslaget som nu är med. De har inte jag jobbat med, och jag har inte så bra koll på dem. Det är till viss del ett nytt landslag också, även om några är kvar från min tid, säger Magnus Pehrsson till Sportbladet.

”Normalt sett ska det vara tre, fyra måls skillnad”

Vilka spelare ska Sverige se upp med?

– Den spelare som kom med i landslaget och fick sitt genombrott under mig var ju Karol Mets, som sen var i AIK. Så jag utgår från att han fortfarande är en bärande spelare. Men jag tror inte att han spelade den senaste landskampen, av någon anledning. Karol är ju en viktig spelare, säger Magnus Pehrsson och fortsätter.

– De två bästa spelarna när jag var där var ju så klart Ragnar Klavan, som då var i Liverpool, men han har väl slutat spela i landslaget om jag förstått det rätt? Jag tror inte att han är med längre. Men jag ser att den andra stjärnan som jag hade fortfarande är med. Konstantin Vassiljev, han har hunnit bli 36 år nu. Vassiljev och Klavan var ju mina stora stjärnspelare och sen var det Karol Mets som fick en enorm utveckling under de åren.

Hur tror du att det går?

– Nu ska väl Sverige spela reserverna, men samtidigt är det spelare som ska visa allt för att vara med i EM. Normalt sett ska det vara tre, fyra måls skillnad (till Sveriges favör), skulle jag säga.

Har du följt svenska landslaget under den här samlingen?

– Ja, faktiskt. Jag har inte sett så mycket landslagsfotboll de senaste åren. Men jag har sett de två landskamperna med hela familjen och dels har Zlatans återinträde gjort det extra spännande. Att se hur det har fungerat och jag tycker väl inte att laget har varit helt fantastiskt, men jag är imponerad både av Zlatan och hela landslaget. Det har varit kul att titta på och det känns som att han har tillfört en dimension till, precis som jag tror att Janne hade hoppats på.

Magnus Pehrsson under tiden som förbundskapten för Estland.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN

Äger en spansk fotbollsklubb i dag

I dag är Magnus Pehrsson inte kvar som förbundskapten för Estland, och han är heller inte tränare längre. I stället är han verksam i Spanien då han äger den spanska fotbollsklubben Vélez CF, som spelar i den spanska fjärdedivisionen, sedan förra sommaren. Där agerar han aktiv ägare och har en roll som sportchef.

Varför tog han klivet från tränarbänken till ett ägarskap över en relativt okänd spansk fotbollsklubb?

– Det var väl kanske mer ett val att driva en klubb. Det var det stora beslutet. Nu var det väl mer att känna att man har en kontroll över en klubb och kan bygga den på det sättet som man vill. I och med att det är väldigt svårt att göra det i Sverige, med vår 51-procentregel, så tittade vi egentligen på var i världen rent fotbollsmässigt och privat var attraktivt att bo och leva i många år. Därför blev det där vi är nu.

Vad har ni för mål med den här satsningen?

– Det kanske låter tråkigt. Men vi har inte satt upp ett mål om att vi inom ett visst antal år ska ta oss upp i seriesystemen eller så. Det handlar mer om att bygga en hållbar professionell fotbollsklubb helt enkelt. Där handlar det egentligen om att vi ska kunna gå plus eller plus minus noll i vår verksamhet ekonomiskt och att vi ska vara ett ställe där vi är väldigt bra på rekrytering av spelare runt 20 år gamla. Vi ska utveckla dem och skicka de vidare högre upp i fotbollshierarkin. Då tror vi att med en sån verksamhet så kommer vi ha år där vi tar oss uppåt. Men det är inte ändamålet, det är att driva en bra fotbollsklubb.

Kommer du ta över som tränare, eller vill man helst inte det som ägare?

– Vi har inte uteslutit att det skulle kunna hända någon gång, men jag tror att det är långt fram i tiden i så fall. Vi bygger upp en rekryteringsorganisation, en tränarorganisation, vi ska se hur vi ska utveckla spelare på bästa sätt och då tror jag att det finns en stor fördel att inte vara ansvarig för nästa match. Vi som klubb tjänar mer på att ha mig i att bygga struktur och skapa strategier kring de här delarna som inte fanns alls när vi kom.

”Hade varit en enorm bonus”

En av delägarna är Jesper Norberg, som slagit följe med Magnus Pehrsson i många år i såväl Kalmar som i Estland. Tillsammans driver de klubben aktivt nere i Spanien.

Rent sportsligt har det flutit på bra. Vélez har vunnit sin divisionsgrupp med sex poäng och härnäst väntar ett nytt gruppspel med andra division-vinnare om en uppflyttningsplats.

– Det hade varit en enorm bonus om vi skulle ta steget upp första året. Det var inte i kalkylen egentligen.

Du har ju själv varit verksam i svensk fotboll under en lång tid, så hur skulle du bedöma nivån i den spanska fjärdedivisionen?

– Jag skulle säga att vårt lag håller hög Superettan-nivå. Och jag skulle säga att vår serie är ungefär som Superettan nivåmässigt. Det är nog en bra jämförelse.

Håller spanska tredjeligan allsvensk nivå då?

– Ja, Segunda B skulle jag säga är allsvensk nivå. Kanske inte den absoluta toppallsvenska nivån. Det kan man ju ganska enkelt överföra också om man tar Batanero och Ciercoles och de som kom till Sundsvall och kom från den nivån, säger Pehrsson och fortsätter.

– För svenska lag så är det klart att det finns ju väldigt många spelare som hade kunnat tillföra något till allsvenskan och Superettan. Så är det ju. Men det handlar ju alltid om att göra ett bra rekryteringsarbete och hitta rätt spelare till rätt klubb. Men att det finns jättemycket talang är ju solklart.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Magnus Pehrsson

LÄS VIDARE

Estlands önskan: Spela mot Zlatan

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Magnus Pehrsson

Estland

Jesper Norberg

La Liga

Spanien

Kalmar

Fotboll