Efter landslagens uppmaning: Uefa diskuterar en förändring

Av: Petra Thorén

Publicerad:

Sverige liksom flera andra nationer har uppmanat Uefa att tillåta fem byten i landslags- och internationella klubbmatcher.

Förslaget diskuteras idag.

– Med den situation vi har med ett hårt spelprogram och spelare som är hårt belastade så är detta en angelägen fråga, säger Karl-Erik Nilsson, förste vicepresident i Uefas exekutivkommitté.

”Detta en angelägen fråga”, säger Karl-Erik Nilsson, förste vicepresident i Uefas exekutivkommitté.
Foto: Christine Olsson / TT NYHETSBYRÅN
”Detta en angelägen fråga”, säger Karl-Erik Nilsson, förste vicepresident i Uefas exekutivkommitté.

Som Sportbladet tidigare har berättat har flera nationer, varav Sverige är en, ställt sig bakom en uppmaning till Uefa.

Önskemålet är att även fortsatt – som under återgången till fotbollen under coronapandemin – få använda sig av fem avbytare. Så var fallet i Uefas internationella klubbtävlingar som avslutades sent på sommaren.

Under höstens inledande landskamper och kval till de internationella klubbtävlingarna som Champions League och Europa League har lagen däremot bara fått använda sig av tre avbytare igen. Detta gäller exempelvis i kvällens kvalmatcher för Djurgården och Malmö FF.

”Väldigt många som är positiva”

Uefas exekutiva kommitté kommer att diskutera önskemålet på dagens möte. Det bekräftar Karl-Erik Nilsson som också är ordförande i Svenska fotbollförbundet.

– Vi kommer idag att diskutera frågan om fem byten i klubb- och nationstävlingarna, säger han på telefon från Budapest.

Frågan är angelägen för Uefa. Ett landslagsfönster med tre matcher står för dörren på herrsidan.

– Det är på begäran från många klubbar och flera nationsförbund. Tyskland har agerat, men även många andra nationer. Frankrike diskuterade det med oss i samband med landslagssamlingen senast, säger Karl-Erik Nilsson.

Han vill inte föregå diskussionerna, men säger att det finns en positiv syn på önskemålet från många av Europas nationer och klubbar.

– Jag tror att det är väldigt många som är positiva, säger Karl-Erik Nilsson, förste vicepresident i Uefas exekutivkommitté.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.