U21-landslaget i fotboll

”Fredrik Ljungberg är jättespännande”

SvFF har inlett jakten på ny förbundskapten för U21-landslaget

Av: 

Michael Wagner

Jonas Thern, Poya Asbaghi, Fredrik Ljungberg, Jörgen Lennartsson och Jens Gustafsson.
Jonas Thern, Poya Asbaghi, Fredrik Ljungberg, Jörgen Lennartsson och Jens Gustafsson.

FOTBOLL

U21-landslaget får inom kort en tillfällig ny ledning, därefter en förbundskapten på längre sikt.

Jens Gustafsson, förbundsfavoriten Jörgen Lennartsson, skrällen Poya Asbaghi – eller Fredrik Ljungberg?

– Fredrik är jättespännande, men jag vill inte kommentera olika namn, säger landslagschefen Claes Eriksson.

Svenska U21-landslaget har blivit av med ledare de senaste månaderna. Först tog assisterande förbundskaptenen Bartosz Grzelak över AIK. Sedan värvades förbundskaptenen Roland Nilsson av IFK Göteborg.

Kvar finns nyuppflyttade men oprövade Peter Wennberg som assisterande förbundskapten för U21-landslaget som 9 och 13 oktober i EM-kval mot Luxemburg och Armenien ska hålla hoppet om slutspel nästa år vid liv.

Kortsiktig lösning på gång

– Vi har nog en bra kortsiktig lösning och samtidigt kanske en bra långsiktig lösning, säger Claes Eriksson, chef för ungdomslandslagen på Svenska Fotbollförbundet om vem som ska ta över efter Roland Nilsson.

Den kortsiktiga lösningen presenteras inom kort eftersom nästa U21-trupp tas ut 30 september och den tillförordnade förbundskaptenen behöver några dagar att förbereda trupputtagningen.

Där ligger en internlösning inom Svenska Fotbollförbundet nära till hands, exempelvis med någon av förbundskaptenerna från de yngre landslagen som stärker upp U21-ledningen.

– U21 är inget lag på dekis. Det är inte ett lag som skriker efter någon ny röst. Det finns en liten chans kvar att nå slutspel och det handlar framför allt om att stabilisera det som varit för spelarna och ledarna kortsiktigt. Vi har en väldigt fin match mot Italien senast (seger 3–0) att stå på. Men sedan måste vi hitta en långsiktig lösning som är hållbar över tid, säger Claes Eriksson.

Fem återkommande namn

Sportbladet har pratat med ett tiotal personer inom fotbolls-Sverige om lämplig efterträdare till Roland Nilsson. Fem namn nämns återkommande:

Jonas Thern, IFK Värnamo, som betraktas som Sveriges bäste talangutvecklare, Jens Gustafsson, IFK Norrköping, som utvecklat spelare i Peking, Poya Asbaghi, tidigare IFK Göteborg, med en något annorlunda fotbollssyn och bakgrund, Jörgen Lennartsson, just nu utan klubbuppdrag och som tidigare varit U21-förbundskapten – och Fredrik Ljungberg som nyligen lämnade Arsenal.

– Fredrik är jättespännande att följa, hans utveckling och hur det går, men jag kommenterar inte olika namn. Några av tränarna har uppdrag också, säger Claes Eriksson.

Har ni pratat med ett antal namn?

– Det vill jag inte kommentera. 

Jonas Thern, som saknar formell tränarutbildning, kan nog mer eller mindre räknas bort enligt en av hans närmaste kolleger.

– Att leda spelare under bara under en vecka då och då tror jag inte är Jonas grej. Min känsla är att han kommer vara IFK Värnamo trogen under en ganska lång tid, säger klubbens sportchef Håkan Söderberg.

Liknande fotbollssyn bra

Hur viktigt att den som tar över U21-landslaget långsiktigt har samma spelfilosofi som Janne Andersson med A-landslaget?

– Det är inte ett 100-procentigt krav men man bör ha en liknande syn på hur fotboll ska spelas, tycker jag. Men det sker hela tiden en utveckling av spelet, också i A-landslaget, säger Claes Eriksson. Dessutom går det ofta ett par år från att spelarna lämnar U21 innan vissa av dem etablerar sig i A-landslaget.

Sportbladet har sökt Fredrik Ljungberg för en kommentar.

ANNONS

Hammarby möter Häcken i Allsvenskan på söndag! Missa inte veckans dramatik på Stryktipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Laul: Helt rätt, Blåvitt

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

U21-landslaget i fotboll

Fredrik Ljungberg

Jonas Thern

Roland Nilsson

Bartosz Grzelak

Poya Asbaghi

Janne Andersson