Strålande Blackstenius fixade vändning för Häcken

Häcken såg ut att vara på väg mot ett nytt, tungt poängtapp.

Sedan klev Stina Blackstenius in i matchbilden.

Landslagsforwarden hade en del i samtliga mål när regerande mästaren vände och besegrade Djurgården med hela 4–1.

– Det är viktigt med poäng, annars ifrågasätts man lite kanske, säger matchhjälten.

Efter cupguldet i veckan mot Eskilstuna så var Häcken tillbaka i det damallsvenska allvaret under måndagen. Och detta med en hel del press på axlarna efter två raka ligamatcher utan seger.

Då ändrade den regerande mästaren friskt i startelvan.

Loes Geurts in mellan stolparna i stället för landslagsmålvakten Jennifer Falk (som vilades) och Elin Rubensson in från start som höger wingback, för att ge två exempel.

Till en början såg det ut att kunna ha bli ett ödesdigert beslut, när Sara Olais tidiga 1–0-mål för Djurgården höll sig hela vägen till pausvilan och lite därtill.

Detta mot ett BK Häcken som inte hotat nämnvärt under matchens första timme – bortsett från två offsidebortvinkade Stina Blackstenius-strutar.

– Första kändes det som att jag inte alls är involverad. Känns inte som vi hjälper till så mycket. Sedan skapar vi mer i andra och får ett bättre spel. Då gäller det att hålla sig framför mål och jag försökte göra det, säger Stina Blackstenius efter matchen.

Två mål och två assist

Och ja, visst var både Blackstenius själv framför mål – och hittade lagkamrater framför mål – när Häcken vände och lite därtill i en betydligt starkare andra halvlek.

När Pauline Hammarlund (bänkad i cupfinalen men tillbaka från start nu) satte 1–1 i minut 61 så var det landslagsanfallaren som stod för det gedigna förarbetet.

Två minuter senare skulle sedan Blackstenius, oerhört kyligt och vaket, spela fram Julia Zigiotti Olme till ett öppet mål.

Stina Blackstenius var inte klar där för dagen, utan skulle även stå för två egna mål.

1–3 placerades in säkert ur frisprunget läge och 1–4 petades in ur välbevakat läge i slutminuterna.

– Det är väl alltid bra för självförtroendet som lag att få göra mycket mål. Tyder på att vi skapar mycket chanser och det är där vi vill vara, säger Blackstenius, efter att Häcken på en match dubblerat sin totala målskörd i 2021 års damallsvenska.

”Annars ifrågasätts man lite”

För Blackstenius själv var det dessutom ett skapligt formbesked inför en stundande OS-trupputtagning.

– För att tas ut krävs det att prestera i klubblaget, så allt fokus ligger på att göra så bra man kan här, säger 25-åringen när OS kommer på tal.

Det skadar inte att få assist och mål i protokollet...

– Nej, som anfallare vill man alltid vara en poängspelare och hjälpa laget med poäng. Det viktigaste är så klart att vinna matcherna. Men som anfallare kommer man inte ifrån att det är viktigt med poäng, annars ifrågasätts man lite kanske.

Något som i alla fall inte går att ifrågasätta är Häckenspelarnas mål att försvara SM-guldet – trots att det ”redan nu” skiljer fem poäng upp till ett obesegrat Rosengård.

– Efter fem omgångar kan man ju omöjligt säga att man gett upp. Otroligt många matcher kvar. Finns inte ens i tanken att man gett upp serien nu, säger Blackstenius.

Se OBOS damallsvenskan – starta ditt abonnemang här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.