OBOS Damallsvenskan i fotboll

Malin Levenstad möter gamla kollegorna direkt: ”Speciellt”

Av: 

Makoto Asahara

Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

FOTBOLL

Spelande assisterande tränare i Rosengård 2020.

Kort och gott en assisterande tränare i Linköping 2021.

Premiäromgången? Linköping mot Rosengård.

– Det blir väldigt, väldigt speciellt, säger Malin Levenstad till Sportbladet.

Ett nykomponerat Linköping, med ny tränarledning inför denna säsong, ställs inför tuffast möjliga motstånd direkt i premiären i form av Rosengård.

För LFC:s nya assisterande tränare Malin Levenstad så är det inte bara ett sportsligt svårmanövrerat motstånd som väntar.

– Det är ju helt sjukt. På ett personligt plan känns det lite konstigt ändå så klart. Men det blir bra. Rent fotbollsmässigt är det bra, för vi behöver gå upp i kvalitet från första sekund denna säsong. Men det är en klart speciell känsla, säger Levenstad till Sportbladet inför premiären med sin nya arbetsgivare, mot sin förra arbetsgivare.

När lagen senast möttes på östgötsk mark så slutade det 2–2, i en match där det minst sagt utspelade sig heta känsloyttringar och meningsskiljaktigheter.

”Rätt så nedtystade...”

Levenstad förväntar sig något liknande också i premiären.

– Det är ju nya människor och vi är nya här. Men det är inget snack om saken. Det är premiär. Mycket känslor. Det kommer bli hetsigt på bänkarna, tror LFC-tränaren.

Kommer du kunna ta hetsen mot dina gamla lagkamrater om situationen kräver det?

– Det känns helt okej.

Har du snackat något med dem innan matchen nu?

– Jag har haft kontakt med några stycken och vi har snackat lite. Men ju närmare premiären desto mindre och mindre fotboll. Det har varit lite lättare efter Bayern, haha. Snarare allmänt om livet mer än specifikt om fotboll. Fotbollsfrågorna är rätt så nedtystade, haha.

Var spelande tränare i Rosengård.

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Välmående ger vinster eller vinster ger välmående?

Att hon just känner premiärmotståndet utantill menar Malin Levenstad naturligtvis är en fördel. Att en trebackslinje blivit en fyrbackslinje innebär i grunden inte några banbrytande skillnader i sättet den skånska storklubben vill spela sin fotboll.

Då har snarare flytten från Rosengård till Linköping varit en mental omställning för 32-åringen.

– Rätt så mycket som är annorlunda. Framför allt rent organisatoriskt. Folket runt laget är oerhört måna om hur man har det. Det är välmåendet som ger vinster här. I Rosengård var det snarare att vinster ger välmående. Det är olika prioriteringar.

Och hur är du som person?

– Det finns inget annat för mig än att vinna. Inget snack om saken. Samtidigt har det varit exakt detta som varit nyttigt för mig. Att se att det går att nå framgång med olika vägar. Att det inte bara finns ett sätt. Det är spännande att se något annat, säger Levenstad innan hon lägger till:

– Men känslan i att vilja vinna är så djupt, djupt rotad i mig. Och det redan innan Rosengård.

”Får mig att växa”

Hur en övertygelse att vinna går ihop med detta LFC-projekt kan endast framtiden utvisa. Med spelare som Therese Simonsson och Cornelia Kapocs som kommit in från Umeå respektive Uppsala så har den östgötska klubben tydligt visat att det är ett framtidsprojekt som pågår på Linköpings arena.

– Målsättningen är att bli bättre än förra året (fyra). Vi har en tydlig målsättning att bli bättre varje dag. Och ett rätt så ungt lag. Det känns som en rimlig målsättning, säger Levenstad.

LFC-miljön, där den förra Rosengårdsbacken gått in i en assisterande roll bredvid huvudtränaren Andrée Jeglertz, hoppas hon också ska vara utvecklande för hennes egen del.

– Jag har jobbat med Andrée förr och det är väldigt prestigelöst. Han har lämnat mycket ansvar och det får mig att växa i min roll på ett väldigt bra sätt. Jag får en väldigt bra utbildning och det har varit extremt lärorika månader.

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal.

Sportbladet


Se OBOS damallsvenskan – starta ditt abonnemang här!


Till shoppen
Publisert:

LÄS VIDARE

Historisk bibel ute nu: 100 sidor om damallsvenskan

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

OBOS Damallsvenskan i fotboll

Linköpings FC

FC Rosengård

Malin Levenstad

Andrée Jeglertz

Fotboll