Snökaos – matchen ställs in

Av: Emelie Fredriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Snökaos gjorde att den damallsvenska matchen mellan Umeå och Kristianstad ställdes in.

Nytt besked är att den ska spelas i morgon måndag klockan 15.00.

– Det är bara att gilla läget, sedan reda ut saker i efterhand, säger Kristianstads sportchef Johan Andersson.

Snön vräkte ner i Umeå och fotbollsplanen täcktes med ett rejält lager snö inför matchen mellan den damallsvenska nykomlingen och topplaget Kristianstad.

Avsparkstiden var planerad till 15.45 på söndagen men när klockan slog det saknades såväl domare som spelare.

En traktor och bil var ute på planen på Umeå Energi Arena för att försöka få bort snö men det ihärdiga snöfallet gjorde att jobbet var förgäves.

Strax efter 16 kom beskedet att matchen ställs in och att ett nytt speldatum och en ny tid skulle diskuteras.

– Såklart tråkigt när alla är inställda på att spela match. Men det är något man inte kan påverka, det kommer från luften, säger Kristianstads tränare Elisabet Gunnarsdottir.

Ökade kostnader

Kristianstad var länge kvar på arenan och sökte svar samtidigt som de kunde konstatera att de missade sitt flyg hem och istället får bo över en natt.

– Att boka en ny resa nu kostar någonstans 100 000 plus. Det är inga småpengar för en klubb i situationen som man är i nu mitt i pandemin. Man är i behov av alla pengar, säger Elisabet Gunnarsdottir.

Enligt Umeås tränare Robert Bergström har man – efter samtal med tävlingskommittén – beslutat att matchen ska spelas i morgon måndag klockan 15.00.

Är det helt spikat?

– Japp.

Bergström var också besviken över den inställda matchen.

– När vi gick från uppvärmningen var det lugnt och planen var grön, tio minuter senare var planen helt vit. Det var otroliga mängder på kort tid. Surt med ingen match, säger han.

Kristianstad sätter frågetecken kring arrangemanget, men sportchefen Johan Andersson vill ha all fakta på bordet innan han framför kritik.

– Just nu kan vi lätt hamna i ett läge där alla blir frustrerade. Men innan vi försöker hitta syndabockar måste vi nog ta reda på vad som gjorts och inte gjorts. Det kan vara så att man gjort allt eller inte ett skit. Jag utgår inte från någonting, säger Andersson.

Ni har legat på att ni gärna vill spela?

– Det är ju bökigt, vi har ett landslagsläger runt hörnet också. Det är bökigt på alla sätt och vis.

Med ökade kostnader för er också?

– Ja, det får man också utreda. Är det vår kostnad eller nån annan som äger den kostnaden. Det vet jag inte heller. Men på något sätt får det göras någon utredning.

Även i dagens andra match i ligan ställde snö till det. Fotbollsplanen i Piteå var snötäckt med bara 1,5 timme till avspark. Men flertalet funktionärer såg till att skotta bort den snön och matchen kom igång som planerat.

Alla matcher i damallsvenskan sänds på Sportbladet Play.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.