Publicerad:

Eskilstunas Okobi: ”Rädd för att åka hem”

Av: Emelie Fredriksson

Publicerad:

Flera människor dödades när polis och militär sköt mot en fredlig demonstation i Nigeria.

Oroligheterna i landet är även en angelägenhet för damallsvenskan, där hela åtta spelare kommer från Nigeria.

– Natten var hemsk för mig, jag kunde inte sova och var orolig för min familj och mina vänner. Jag såg så många döda kroppar och blod överallt, säger Eskilstunas landslagsspelare Ngozi Okobi.

Demonstrationerna mot polisbrutaliteten och specialenheten Sars har växt i Nigerias huvudstad Abuja och storstaden Lagos under de senaste veckorna.

Gatorna har fyllts av tiotusentals och nu handlar missnöjet inte längre enbart om polisen utan även om korruptionen och bristen på inflytande i landet som har 200 miljoner invånare.

Under tisdagen eskalerade det när polis och militär enligt Amnesty International öppnade eld och sköt ihjäl minst tolv människor under en fredlig demonstration i Lagos.

Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

”En chock, hjärtskärande”

Eskilstunas Ngozi ”Sonia” Okobi, en av flertalet nigerianskor i damallsvenskan, berättar om en hemsk natt mellan tisdagen och onsdagen då det var mycket tårar och hon inte kunde sova.

– Det här är en chock, det är hjärtskärande för mig och alla nigerianskor. Vi kämpar för en bra sak, mot korruptionen i landet, och personer som kallas ledare dödar folks barn, bröder, systrar och mödrar för att de känner att de har makt. Polisen ska skydda oss men de skyddar oss inte, de dödar oss, säger hon.

Foto: Sunday Alamba / TT

I lokala medier är den rapporterade dödssiffran mycket högre än Amnesty Internationals, och över 100, men det är inga bekräftade uppgifter.

Delstaten Lagos guvernör Babajide Sanwo-Olu beskriver det som hände för ett av de mörkaste ögonblicken i landets historia men förnekar att någon har dött utan pratar om många skadade.

– De förnekar att folk dog när soldater sköt rakt in emot en folkmassa. Men det är en lögn. Hur kan du säga att ingen dog i den situationen? Vittnen har använt sina telefoner och filmat, säger Ngozi Okobi.

Orolig för att åka hem

Okobi har vänner i händelsernas centrum i Lagos. Familjen bor inte där, men det stoppar inte 26-åringen från att vara väldigt orolig även för dem.

– Jag vill prata med dem varje minut. De är inte trygga, säger hon.

I damallsvenskan återstår det bara ett pågående landslagsuppehåll och sedan tre omgångar innan sista matchen är slutspelad 15 november. Sedan ska Ngozi Okobi, som vanligt efter säsongerna i Sverige, vända hemåt.

– Just nu är jag också väldigt rädd för att åka hem. Jag känner mig trygg här.

Vad tror du väntar dig i Nigeria då?

– Jag vet inte. Jag hoppas att allt blir bra innan dess, det är fortfarande nästan en månad innan vi åker. Så jag hoppas att vi har en lösning och att detta har lugnat sig. Men just nu tror jag att det bara kommer att bli värre för var dag.

Avstängd på fotbollsplanen

Är det svårt att fokusera på fotbollen när detta pågår samtidigt i ditt hemland?

– När jag är på planen och tränar har jag inte min telefon eller ser nyheterna, så jag är lite avstängd då. Men direkt efter träning så har jag telefonen igen. Allt jag gör nu är att kolla nyheterna.

Innan vi lägger på telefonen vill landslagsmittfältaren, som spelat i Eskilstuna och Vittsjö under sina fem år i Sverige, gärna framföra en hälsning till svensk fotboll.

– Jag skulle älska om svenska fotbollförbundet, eftersom vi har så många nigerianska spelare här, kunde skicka ut något som visar att Sverige också stöttar oss mot brutaliteten och den dåliga regeringen i Nigeria.

Alla matcher i damallsvenskan sänds på Sportbladet Play.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Publicerad: