”Jag hoppas att det här är ett undantag...”

Klopp kritisk till Neymars övergång

avPelle Strandman

Foto: OLI SCARFF / AFP

Neymar lämnar Barcelona och går till PSG för över två miljarder.

Vansinne, tycker Jürgen Klopp – som ifrågasätter hur övergången kan gå igenom.
– Jag trodde att Financial Fair Play kom till för att situationer som den här inte skulle uppstå, säger Liverpools manager.

Foto: AFP

Det var efter Liverpools finalförlust mot Atlético Madrid i Audi Cup som Jürgen Klopp fick frågor om den stundande rekordövergången mellan Barcelona och Paris Saint-Germain.

Neymars utköpsklausul väntas aktiveras inom kort vilket innebär att den spanska storklubben blir drygt två miljarder kronor rikare.

Det hela stannar dock inte där för PSG som totalt beräknas betala fem miljarder kronor i total kostnad för den 25-årige brasilianaren.

– Det finns klubbar som kan betala sådana summor – Manchester City och PSG. Alla vet om det, säger Jürgen Klopp enligt Sky Sports.

”Förstår inte hur det kan ske”

Den tyske managern ifrågasätter nu funktionen av Uefas finansiella regelverk Financial Fair Play vars huvudsyfte är att förhindra klubbar från att spendera mer pengar än de tjänar i sin verksamhet.

– Jag trodde att (Financial) Fair Play kom till för att situationer som den här inte skulle uppstå. Men det fungerar mer som ett förslag än en regel. Jag förstår inte det. Jag förstår inte hur det kan ske.

Klopp hoppas nu att Neymars prislapp inte sätter igång en ny trend i Europa.

– Jag hoppas att det inte är nästa steg. Jag tror och hoppas att det här kommer vara ett undantag. Men det vi inte än.

En som dock inte håller med Liverpool-managern om att Neymar lämnar Barcelona för ett överpris är José Mourinho.

Mourinho: ”Problemet är inte Neymar”

Portugisen uttalade sig även han om övergången hela fotbolls-Europa för tillfället pratar om efter Manchester Uniteds seger mot Sampdoria – och gör en jämförelse med Paul Pogba som förra sommaren blev världens hittills dyraste spelare när han anslöt från Juventus för drygt en miljard kronor.

– När vi betalade den summan för Paul sa jag att det inte var dyrt. Dyra är de spelare som hamnar på en viss nivå utan att ha en viss kvalitet, säger Mourinho enligt Manchester Evening News.

– Med Neymar tror jag att det blir det samma. Jag tycker inte att han är dyr för 200 miljoner pund. Det blir däremot dyrt nu när fler spelare kommer värderas till 100 miljoner pund och flera kommer kosta 80 miljoner och 60 miljoner.

Mourinho fortsätter:

– Jag tycker att det är det som är problemet. Neymar är en av världens bästa spelare och rent kommersiellt är han väldigt bra. Paris Saint-Germain har självklart tänkt på det, så jag tror inte att Neymar är problemet – utan konsekvenserna av affären.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ARTIKELN HANDLAR OM