Fifa–presidenten hyllar VAR

avFrida Fagerlund

Publicerad:
Uppdaterad:
TT

Videogranskning, VAR, har skapat stor debatt under Confederations Cup.

Fifa–presidenten Gianni Infantino är mycket nöjd med det nya hjälpmedlet.

– Det blev väldigt framgångsrikt, säger han under en presskonferens i St Petersburg.

Under Confederations Cup i Ryssland har domarna haft extra mycket hjälp.

I ett försök att få bort felaktiga domslut har Fifa tillåtit videodomare granska situationer i efterhand.

Det är första gången som tekniken används i en stor turnering, tidigare har den bara testats under ungdomsmästerskap samt vänskapslandskamper.

Kritiseras

Men det nya hjälpmedlet har fått hård kritik. Förutom reaktioner från fotbollssupportrar världen över var inte heller Portugals tränare Fernando Santos helt nöjd efter 2–2–mötet med Mexiko.

Då hade portugiserna fått ett mål bortdömt sedan Pepe stått offside, ett beslut som korrigerades i efterhand.

– Sådana är reglerna och om det främjar fotbollen är det fantastiskt. Men än så länge behöver systemet utvecklas betydligt, sa Santos på presskonferensen efter matchen.

”Krävs mod att testa”

En som däremot är mycket nöjd med videogranskningens intåg är Gianni Infantino. Fifa–presidenten hyllade tekniken stort under en presskonferens i St Petersburg.

VAR blev väldigt framgångsrikt. Sex beslut korrigerades efter misstag av domarna. Utan videotekniken skulle vi fått en annan turnering, med fler felaktigheter. Nu kunde stora misstag undvikas, säger Infantino.

– Det krävs mod att testa något sådant här och man bör veta att detaljarbetet, såsom kommunikation och hastigheten i beslutsfattandet, tar tid.

På frågan om det finns en möjlighet att VAR kommer skapa större debatt snarare än förhindra den, svarar Fifa–presidenten:

– När det är ett beslut som lämnar utrymme för tolkning är det alltid domaren som bestämmer. När det finns kontakt, är det då straff eller inte? Det är upp till domarna. Diskussionerna kommer fortsätta, men stora fel kommer korrigeras.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM