Fotbolls-EM för damer 2017

”Vickan”: ”Minns att hon blev jäkligt arg”

Sandell Svensson i stor intervju inför EM

Av: 

Simon Sjöstrand

FOTBOLL

Victoria Sandell Svensson, 40, toppar Sportbladets lista över de 25 bästa damfotbollsspelarna i Sverige genom tiderna.

Ett av hennes märkligaste minnen med landslaget?

En betydelselös EM-kvalmatch 2004.

– Jag minns att Marika (Domanski Lyfors) blev jäkligt arg, skrattar ”Vickan”.

Säg Victoria Sandell Svensson, 40, och de flesta tänker på en av Sveriges bästa damfotbollsspelare genom tiderna.

Enligt många är hon den allra främsta.

Efter att ha vunnit Diamantbollen två gånger om, dominerat när Sverige tog VM-silver 2003, tagit EM-silver 2001 och kammat hem fyra SM-guld, toppar 40-åringen Sportbladets lista över de 25 bästa damfotbollsspelarna genom tiderna.

– Det är ju fantastiskt. Klart man blir glad, även om jag nog hade satt någon annan högst upp (skratt). Det är en otrolig ära att få toppa en sådan lista, säger Sandell Svensson.

”Dragit fotbollen framåt”

Vem är din etta?

– Ruggigt svårt… Jag fick ju äran att spela med många duktiga, som Hanna Ljungberg, Malin Moström, Hanna Marklund… Schelin (Lotta) som spelat på hög nivå. Och Pia Sundhage har ju dragit svensk damfotboll framåt. Det finns grymt många bra spelare, så det är svårt att ta ut någon, säger ”Vickan” under en intervju i Farsta i Stockholm.

Där har hon bott med frun Camilla sedan 2005 och kombinerar nu livet som småbarnsmamma med sina två deltjänster – på Svenska fotbollförbundets utvecklingsavdelning och som sportchef på Elitfotboll Dam.

– Tanken är att det ska vara en brygga mellan förbundet och EFD. Damallsvenskan kan inte mäta sig ekonomiskt med Frankrike, England eller Tyskland, så vi måste fostra våra egna. Där har elitklubbarna ett otroligt stort ansvar, säger Sandell Svensson.

Hon stänkte in 68 mål på 166 landskamper och är med det den femte bästa målskytten i damlandslaget genom tiderna.

”Fuck you – gav mig gult”

Minnena är många.

Som när anfallaren gjorde fem mål mot Rumänien 2007 eller när hon hade lekstuga tillsammans med Hanna Ljungberg i VM 2003.

Men när det kommer till ett av de märkligaste i landslaget handlar det inte om vad ”Vickan” uträttade med fötterna – utan med rösten.

I en EM-kvalmatch mot Italien 2004.

Vid ställningen 1–1 skadade sig en italienska och redan EM-klara Sverige spelade ut bollen över sidlinjen, för att ge motståndarna tid. Men i stället för att kasta tillbaka bollen till svenskorna – som sig bör – efter avbrottet behöll Italien bollen och startade ett anfall.

Då kom protesterna.

– Jag skrek ”fair play” till domaren, men hon uppfattade det som ”fuck you” eller ”fuck off” och gav mig gult, skrattar ”Vickan”.

”Dråpligt”

Och inte nog med det. Italien tilldömdes nämligen frispark (!) strax utanför Sveriges straffområde – där Patrizia Panico ironiskt nog dundrade in 2–1 som avgjorde matchen.

– Marika (Domanski Lyfors, dåvarande förbundskapten) var så jäkla arg först över att jag hade skrikit något fult (skratt), men det gjorde jag inte, säger ”Vickan”.

Domanski Lyfors:

– Ett ganska dråpligt minne. Jag kunde inte uppfatta från bänken vad som hände, men jag blev dubbelt förbannad. Först på ”Vickan" för jag trodde att hon sagt något fult, och sedan för att det blev mål. Hur kunde hon plötsligt döma frispark? Inget roligt fotbollsminne (skratt), men så här i efterhand kan man ju skratta åt det.

På måndag kliver Sverige in i EM mot Tyskland.

Sandell Svensson kommer att följa delar av mästerskapet på plats, i jobbet, och ger Sverige goda chanser.

”Slåss om medaljerna”

– Jag tror att de kommer vara med och slåss om medaljerna. Ett orosmoment är ju målskyttet. Men de skapade mot USA och Skottland (träningsmatcher) och det måste de fortsätta med. Att de är bra defensivt vet vi, och så har de världens bästa målvakt i Hedvig (Lindahl).

Vilka tar guldet?

– Jag hoppas ju på Sverige, men det finns minst fem länder som kan ta det. Frankrike blir tuffa. Säg så här: Om Tyskland och Frankrike hamnar på samma sida så tror jag att Frankrike lyfter bucklan, men hamnar Sverige på den sidan så blir det Sverige–Tyskland i final och då lyfter Sverige bucklan. Någon gång måste det ju hända.

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in helgens matcher på Stryktipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Efter 30 år av försök – nu vill Domanski-Lyfors vinna guldet

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotbolls-EM för damer 2017

Victoria Svensson

Fotboll

Fotbolls-EM

Marika Domanski-Lyfors

Damlandslaget i fotboll