Mejla

Patrik Brenning

Tyngre värvning än de av Pogba och Zlatan

Brenning: Mest intressant att följa vem Raiola jobbar för

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Dave Howarth / AP TT NYHETSBYR N
Lukaku.

När Manchester United lockade Zlatan Ibrahimovic visade de att de ville.

När klubben värvade Paul Pogba visade de att de hade råd.

Ett köp av Romelu Lukaku skulle bevisa att de fortfarande kan.

Men det är en annan mans agerande som ska bli allra mest intressant att följa.

Enligt brittisk press är Manchester United på väg att stjäla Romelu Lukaku framför ögonen på Chelsea. Det vore i mina ögon en större åsiktsförklaring och styrkeuppvisning än rekryteringen av såväl Zlatan Ibrahimovic som Paul Pogba.

I Pogbas fall bjöd United helt enkelt mest. I Zlatans fall var det snarare så att svensken behövde United mer än United behövde Zlatan. Romelu Lukaku behöver inte United och det finns gott om klubbar som skulle vara redo att betala en förmögenhet för belgarens signatur.

Kommer testa Raiolas sympatier

Vi vet att Chelsea är en och hade det inte varit för Atlético Madrids transferförbud hade Diego Costa förmodligen redan varit såld till Spanien och Lukaku presenterad som hans ersättare i Chelsea. Enligt uppgifter i brittisk och belgisk press har Lukaku också hela tiden velat gå tillbaka till London-klubben men Diego Costas situation har fördröjt förhandlingarna så länge att United till sist såg sin chans att kapa Chelseas anfallsvärvning.

Nu påstås United också vara överens med Everton men det finns i skrivande stund inga uppgifter om att Lukaku själv ännu gett sitt godkännande. Skulle anfallaren tveka kommer det återigen att testa agenten Mino Raiolas förmåga såväl som hans sympatier.

Förra sommaren lyckades Raiola övertyga Paul Pogba att lämna Champions League-utmanaren Juventus för spel i CL-aspiranten Manchester United. Ett märkligt karriärsteg för en ung mittfältare på väg att erövra fotbollsvärlden men också affär som gav Raiola själv nästan en halv miljard kronor.

Tidigare i somras avbröt Raiola förhandlingarna med Milan om ett nytt kontrakt för 18-årige Gianluigi Donnarumma – enligt uppgifter i Italien med hopp om att flytta målvakten till Real Madrid. Först sedan Donnarummas familj stoppat planerna är italienaren nu på väg att ändå förlänga avtalet med den italienska klubben. Detta mer eller mindre bakom Raiolas rygg.

Spelar mindre roll för United

I båda fallen har det känts uppenbart vad Raiola själv arbetat för. Nämligen lösningen som gynnat honom själv mest – snarare än vad som egentligen varit bäst för hans klienter. Skulle Lukaku nu be Raiola att nobba United och istället försöka pressa igenom övergången till Chelsea skulle det till sist också ge oss ett tydligt svar på frågan om vem den mäktige agenten egentligen jobbar för: Sina klienter eller sig själv.

För vad är egentligen viktigaste för Raiola? Att upprätthålla hans löjligt lukrativa samarbete med United eller se till att klienten Lukaku får sin vilja igenom?

För Manchester United skulle jag säga att spelar mindre roll vad Lukaku egentligen vill. Lyckas de bara få belgaren att skriva under kontraktet kommer det snabbt vara glömt och United får då en anfallskraft samt en spelartyp som kommer utveckla José Mourinhos lag.

Med Zlatan längst fram blev spelet ibland för statiskt och laget för stillastående. Med Lukaku skulle de få in en urkraft som både kan brotta ned motståndare och gå i djupet.

För Manchester United har Mino Raiola också redan varit värd varenda krona. Frågan är däremot hur värdefull den mäktiga agenten är för sina egna klienter?

avPatrik Brenning

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM