Granqvist tvekar om HIF

”Svårt spela i superettan och landslaget”

Foto: Urban Andersson
FOTBOLL

KRASNODAR. Helsingborg missar allsvenskan.

Då är Andreas Granqvist tveksam till en återkomst till klubben i sitt hjärta i sommar.

– Det kan vara svårt att spela i Superettan och samtidigt fortsätta i landslaget, säger landslagskaptenen till Sportbladet.

I söndags blev det definitivt klart att Helsingborg inte spelar i allsvenskan nästa år utan får fortsätta minst ett år till i superettan.

Här kommer nästa smäll för HIF:

Andreas Granqvist är därför nu tveksam till att återvända till klubben till sommaren, vilket han sa så sent som i juni.

Kontraktet med Krasnodar, där han gör sin femte säsong, går ut till sommaren. Klubben vill förlänga med sin lagkapten men det är inte aktuellt.

Värvar gärna svenska mittbackar

– Vi är nöjda här efter fem år och jag har snart varit utomlands i tolv år. Det ska mycket till om vi inte flyttar hem till Helsingborg, men om det sedan blir HIF eller en närliggande klubb i Danmark får vi se, säger Granqvist när Sportbladet hälsar på honom i Krasnodar.

Den närliggande klubben i Danmark är FC Köpenhamn, vars manager Ståle Solbakken av tradition värva svenska mittbackar (Olof Mellberg, Mikael Antonsson, Per Nilsson, Erik Johansson). FCK försökte locka över Granqvist redan i somras.

– De har visat ett stort intresse under en längre tid. Men jag tar inget beslut ännu.

Foto: AFTONBLADET /85527

En stor anledning till att 32-åringen skulle välja FCK före HIF nästa säsong handlar om framtiden i landslaget.

– Det kan vara svårt att spela i Superettan och samtidigt fortsätta i landslaget. Vi får se hur Janne tänker och jag känner. Nu är det fullt fokus på playoff. Vi får ta den diskussionen efteråt, säger ”Granen”.

Kommer lyssna på Janne

Janne Anderssons tankar och åsikter kommer av allt att döma spela stor roll för om det blir HIF eller inte.

– Vad han kan acceptera att jag gör om han vill att jag ska fortsätta och jag kommer att fortsätta (i landslaget).

Det finns en liten möjlighet att det också blir något helt annat än en flytt till Helsingborg och spel i eller nära stan.

– Det här är första gången jag är ”free transfer”, alltså kontraktslös, så jag vill inte låsa mig vid någonting. Det kan dyka upp alternativ som inte går att tacka nej till. Vi får se när den dagen kommer, om det blir i december, när jag får börja förhandla med andra klubbar, eller efter säsongen i maj eller efter VM i sommar.

Men att Granqvist ska avsluta karriären HIF någon gång står fast.

”Finns bara en väg för HIF”

Han har mycket bra kontakt med klubbens ordförande Krister Azelius.

– Det här året har varit en uppbyggnadsperiod efter kaoset när man åkte ur. Inför nästa säsong måste man verkligen välja vilken väg man vill ta. Vad jag förstått så finns det bara en väg och det är att ta sig upp nästa år och man har redan börjat värva. Målsättningen kommer nog vara att man ska gå upp nästa år.

Det återstår att se om det blir med hjälp av landslagets kapten från och med sommaren. Beskedet kan komma sent, beroende på HIF:s vårsäsong.

– Halva den svenska säsongen är spelad när vi flyttar hem. Skulle de då ligga så att de med största sannolikhet går upp är det en annan femma. Då återstår det typ bara en kvalsamling på hösten. Det är mycket som kommer att spela in när jag väl fattar beslutet, säger Granqvist.

ARTIKELN HANDLAR OM