Publicerad:
Uppdaterad:

Lämnade AIK – och exploderade: ”Fan vad synd”

Av: Per Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:
Kalle Holmberg och Niclas Eliasson.
Foto: BILDBYRÅN
Kalle Holmberg och Niclas Eliasson.

I AIK: en assist på tre år.

I Norrköping: åtta assist på elva matcher.

Niclas Eliasson exploderade först när han lämnade Solna.

– Det är klart man känner: "Fan vad synd att det inte blev så bra här", säger Rikard Norling inför IFK Norrköping-AIK.

Alltid med en boll under armen. Alltid på ett gott humör. Alltid extremt träningsflitig.
Niclas Eliasson lämnade alltså AIK med ett gott rykte. Yttern var en omtyckt spelare i truppen och uppskattad för sitt genuina fotbollsengagemang. Men på planen lossnade det aldrig för supertalangen från Falkenberg. 21-åringen tillbringade tre säsonger i AIK och fick massvis med chanser i A-laget. Totalt sett blev det bara en målgivande passning från inläggspecialisten innan han lånades ut och sedermera såldes till IFK Norrköping sensommaren 2016.

– Det var olika tränare, olika spelsätt. Men allt föll aldrig på plats. Han behövde kanske mer tid. I Norrköping fick han också Jens Gustafsson som han kände sedan tiden i AIK, säger Rikard Norling och fortsätter:

– Det är klart man känner: "Fan vad synd att det inte blev så bra här". Det hade varit vackert. Men det är i grund och botten en jävla fin människa och fotbollsspelare. Synd att vi inte kunde få fram det på samma sätt som i Norrköping.

”Stor press i AIK”

För där har Eliasson blomstrat. Under 2017 har Eliasson mäktat med åtta assist på elva matcher för Peking. I början av veckan belönades han dessutom med en plats i den svenska U21-truppen till EM.

– Det är en stor press på spelare i AIK. Man måste leverera på topp hela tiden. I Peking är det lite mindre publik, lite mindre tryck. Då får Niclas göra sin grej och utmana. Där är han extremt skicklig. Han har blivit lite mognare utanför planen, Niclas, och starkare på den. Han var lite valpigare tidigare, säger Daniel Sundgren som umgicks mycket med Eliasson under tiden i AIK.

Är du överraskad av hans vår?

– Inte alls. Han har alltid varit den som borrat ner huvudet, stannat kvar efter varje träning och fintat bort osynliga motståndare på träningsplanen.

”Han är så enormt snabb”

Just högerbacken Sundgren och högermittbacken Sauli Väisänen var Eliassons två närmaste vänner i AIK. Duon är dessutom de som får uppdraget att stoppa den formtoppade vänsteryttern på Östgötaporten. De flesta vet vad Eliasson ska göra – en snabb överstegare för att komma runt till inlägg – men få kan stoppa honom.

– Han är så enormt snabb. Extremt explosiv. Vi gjorde kanske 200 pass mot varandra ensamma, där vi körde en mot en. Så jag kan Eliasson bra – han kom aldrig förbi mig, skrattar Väisänen och får medhåll av Sundgren:

– Men jag har mött Niclas tre-fyra gånger, även i superettan, och jag tror aldrig att han gjort bort mig. Men jag vill heller inte jinxa för då drar han väl förbi mig tio gånger på torsdag.

Sauli Väisänen unnar Eliasson all framgång, men...

– Inte på torsdag! Då ska jag ta ner honom. Men det känns tråkigt att Niclas försvann. Det var en jättefin vän.


TV: 19.00: C MORE SPORT: IFK Norrköping-AIK

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Publicerad: