”Han har total makt men inga vänner”

Legendaren om spelet bakom kulisserna: Ägarstriden, Wengers makttaktik, giriga lönefördelningen

avPatrik Brenning

FOTBOLL

En diktatur med en ledare i fullständig kontroll som hindrar Arsenal från att utvecklas.

Så beskriver Tony Adams London-klubben under Arsene Wenger när han nu avslöjar de egna försöken att riva klubbens maktpyramid.

– Arsene Wenger hade fått sparken efter ett år i Madrid, säger Adams till The Guardian.

På tisdagens styrelsemöte väntas Arsenals klubbledning ta ställning till om tränaren Arsene Wengers nya tvåårskontrakt ska godkännas. Klubbens tidigare lagkapten Tony Adams hoppas att Wenger själv nu tackar för sig men säger samtidigt att han är säker på att klubbledningen kommer att ge fransmannen fortsatt förtroende.

”Tjänar så mycket att han får göra som han vill”

Därför tror Adams också att Wenger fortsätter i klubben han enligt legendaren har ”total dominans” över.

– Han har sagt att han nobbat varje klubb i världen men han hade fått sparken efter ett år i Madrid. Då hade han varit tvungen att hoppa från klubb till klubb men i Arsenal har han total dominans. Styrelsen gör ingenting. Arsene har helt fria tyglar. Han tjänar så mycket pengar åt dem att han kan göra som han vill. Och jag tror inte att Arsene kan släppa det. Det är ett beroende, säger Adams till The Guardian.

Adams menar också att Wenger medvetet omger sig med svaga ledare för att hans egen makt inte ska hotas. Som exempel pekar britten på att Patrick Vieira inte rekryterats till tränarstaben där Wenger istället föredragit mer återhållsamma karaktärer som Pat Rice och Steve Bould.

Uttalandena kommer också mitt i den ägarstrid Arsenal kastats in i sedan Alisher Usmanov, som äger en knapp tredjedel av klubben, försökt köpa huvudägaren Stan Kroenkes aktier i klubben. I sin nya bok ”Sober” avslöjar Tony Adams att han förutsåg riskerna med ägarstrukturen och på ett tidigt stadium försökte förmå affärsmannen Danny Fiszman att samla ihop ett konsortium och köpa klubben från de båda ägarna.

– Jag förutsåg bara problemet med en diktatur. Det är okej om du har en bra ledare men om du har en ledare som tjänar stora pengar genom att bara sitta tyst så tror jag inte att någonting kommer förändras.

”Märkligt förhållande till pengar”

Det är just pengarna Tony Adams pekar på när han ska förklara varför Kroenkes och Wengers långa samarbete pågått så länge och med stor sannolikhet också kommer fortsätta. Samtidigt passar 50-åringen på att kritisera Wengers styre av just klubbens finanser.

– Han har ett märkligt förhållande till pengar. Han tjänar åtta miljoner pund om året men Arsenals juniortränare får 30 000. Chelseas tränare får 90 000. Så ta sju miljoner pund, Arsene, och ge alla en löneförhöjning. Det är inte som att han spenderar sina pengar på extravaganta fester för sina vänner, han har nämligen inga. Han känner bara några få killar i Frankrike. Jag tycker faktiskt synd om honom.

Tony Adams uttalanden kommer inte förbättra den redan ansträngda relationen till Arsene Wenger. Parterna har varit osams sedan Adams vägrats en tränarroll i Arsenals organisation och 50-åringens kritik bör därför ses mot bakgrund av den dispyten.

ARTIKELN HANDLAR OM