”Borde straffa dem med poängavdrag”

Dortmund-pampens ilska mot PSG

Foto: TT
Hans-Joachim Watzke.
FOTBOLL

PSG:s har kritiserats för sina miljardvärvningar.

Nu tar Borussia Dortmunds vd ton i debatten.

– De borde straffas med poängavdrag, säger Hans-Joachim Watzke.

Med sina qatariska krafter i ryggen kunde Paris Saint-Germain enkelt punga ut 2,2 miljarder kronor för att lösa Neymar från Barcelona och sedan ytterligare 1,7 miljarder kronor för Kylan Mbappé.

Värvningar som får rivaliserande klubbar att undra vad som egentligen pågår.

Uefa har redan meddelat att de utreder PSG för eventuellt brott mot Financial Fair Play-reglerna och presidenten Aleksander Ceferin har lovat att ”ta i med hårdhandskarna”.

”Vore det största självmålet”

Nu kommer Dortmunds vd Hans-Joachim Watzke med en uppmaning till Uefa.

Han vill inte att se att PSG får ett ekonomiskt straff.

– Jag förmodar att Uefa har anlitat kvalificerade jurister för detta ärende och jag hoppas att de inte bestämmer sig för att dela ut ekonomiska straff. Det vore det största självmålet någonsin. Då hade killarna i Qatar bara skrattat, säger han enligt tyska T-online.

Hans förslag?

– Poängavdrag! Då hade fotbollsvärlden kunnat se annorlunda ut, säger Watzke.

Världens 10 dyraste trupper 00:30

”Pumpar bara in mer...”

Så sent som 2014 ströp Uefa PSG:s sponsoravtal med Qatar Tourism Authority. Men också det var verkningslöst, menar Watzke.

– Du kan säga åt klubbar att de bara ska få si och så mycket pengar från sina huvudsponsorer. Men ta Qatar som exempel; det enda som händer är att någon annan i deras stora industriella kedja tar över och pumpar in pengar, och så står klubben där med en miljard kronor i handen.

Han menar att det är svårt att tillämpa vettiga regler.

– Men det är viktigt att Uefa åtminstone försöker strama åt reglerna, så att det blir svårare att kringgå dem, säger Dortmunds vd.

ARTIKELN HANDLAR OM