Bartons attack på FA: ”Döljer sanningen”

Foto: TT
Sampson.
FOTBOLL

Mark Sampson, 34, tvingades bort som förbundskapten för Englands damlandslag på grund av ”olämpligt beteende”.

Nu riktar spelaren Joey Barton skrap kritik gentemot det nationella förbundet, FA.

”Deras försök att dölja sanningen och föra alla bakom ljuset visar att det är en verklighetsfrånvänd organisation” skriver Barton.

Det har onekligen blåst ordentligt kring det engelska damlandslaget i fotboll och framför allt fotbollsförbundet FA den senaste tiden.

Mark Sampson tvingas lämna rollen som förbundskapten, trots sportsliga framgångar under sommaren då landslaget nådde semifinal i EM.

34-åringen har anklagats för rasism av spelaren Eniola Aluko, som även hävdar att FA köpte hennes tystnad för 840 000 kronor.

Hård kritik från Barton

Att Sampson fick lämna ska dock framför allt ha berott på otillåtet samröre med spelare under hans tid som tränare i Bristol 2014, som nyligen kommit till förbundets kännedom.

”Det finns tydliga bevis på oacceptabelt och olämpligt beteende av en tränare. Han har överskridit de professionella gränserna mellan coach och spelare”, skrev FA.

En som inte köper förbundets förklaring är Joey Barton. 35-åringen, som bland annat har spelat i Manchester City, Newcastle, Marseille och Burnley, avverkar just nu en 18 månader lång avstängning för betting.

Det hindrar honom inte från att kritisera FA hårt via sina sociala medier.

”De visste förmodligen att Sampson höll på med spelare som han tränade och skulle aldrig ha anställt honom från början” skriver Barton.

Foto: TT
Barton.

”Hur driver den här organisationen den moderna fotbollen? Den har en historia av mörkläggningar och försök att dölja övergrepp över årtionden. Det är tid för en reform.”

”Martin Glenn måste avgå”

Spelaren lyfter bland annat fram Hillsborough-katastrofen 1989 som ett exempel, då 96 Liverpool-fans miste livet.

I en rapport från 2012 framkom det att polis och myndigheter försökte mörklägga sina misstag och att oskyldiga Liverpool-fans felaktigt beskylldes för olyckan.

Nu kräver Barton VD:n Martin Glenns avgång.

”De som anställde honom (Sampson) kände antingen till det eller ej. Oavsett så måste Martin Glenn gå, och frågor måste ställas på regeringsnivå.”

”Föreställ er om en kvinnlig förbundskapten för Englands herrlandslag och hennes kvinnliga stab skulle ligga med spelarna? Hur länge skulle hon bli kvar?”

ARTIKELN HANDLAR OM