Asllani: ”Marija ska vara den hon är”

Foto: Stefan Jerrevång/TT
Kosovare Asllani och Marija Banusic i klubblaget Linköping.
FOTBOLL

ROVINJ. Kosovare Asllani är till vardags klubbkamrat med Marija Banusic i Linköping.

Hon är glad att anfallaren äntligen är med i landslaget igen. 

– Marija är den kanske största bolltalangen vi har i svensk fotboll. Vi måste utnyttja det på rätt sätt. Det här handlar inte om bakgrund utan om spelartyp, säger ”Kosse”.

Marija Banusic sa i en intervju med DN förra veckan att hon aldrig fick en ärlig chans av Pia Sundhage och att petningen inför EM handlade om att hon tackat nej till en samling inför mästerskapet då förbundskaptenerna ville ha 21-åringen i den hela nya rollen som yttermittfältare.

Diskussionerna efteråt har också kommit att handla om ett utspel från den tidigare assisterande förbundskaptenen Lilie Persson som sa att man ’i ett svenskt landslag måste underordna sig laget’, varpå Banusic känt att Persson försökt främmandegöra henne.

”Svensk fotboll har inte highlightat det”

En som gläds åt att Banusic nu är tillbaka i landslaget är klubbkompisen i Linköping, Kosovare Asllani

Hon hyllar sin medspelare.

– Jag vill att Marija ska fortsätta vara den hon är. Marija är en stor talang som är väldigt bra med boll. I svensk fotboll har man inte alltid ’highlightat’ det utan mer ’highlightat’ löpstyrka och fysik. Då kanske man ibland inte väljer att ta med de med större bolltalang än fysik. Marija en av svensk fotbolls största – om inte den största – bolltalangen vi har, säger 28-åringen.

”Handlar inte om bakgrund”

Asllani fortsätter:

– Det handlar inte om bakgrund utan om spelartyp, jag hade hellre sett den jämförelsen. Vi måste dra nytta av sådana spelare också och inte försöka ändra hur en spelare är utan försöka spela på en spelares styrkor. Gör vi det rätt så tror jag att vi har en svensk variant av (Dzsenifer) Marozsan om hon utvecklas i rätt takt.

Kosovare Asllani har annars själv fått byta position flera gånger och tycker ändå att hon lärt sig något av det.

– Jag har spelat på varandra position som finns offensivt i princip. Även fast jag inte tyckt att jag ska vara på den positionen från början så har jag ändå lärt mig. Nu är jag på en central mittfältsposition där jag kanske inte trott att jag skulle vara från början. Jag kände att jag hade den kvaliteten i mig, att jag kunde anpassa mig. Men det ligger djupt, man kan inte bara gå på utsidan utan man måste lära känna en spelare innan man blånekar den. Man måste ha en bra kommunikation där, säger Asllani. 

Så spelas VM-kvalet 00:39