Uppmaningen: Ta det lugnt på marschen

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
FOTBOLL

Hammarbys marsch ser ut att bli av trots det misstänkta terrordådet.

Men klubben har en vädjan till folkmassorna: tänk på att polisen har en tuff helg och håll er lugna.

– Vi förväntar oss ett respektfullt beteende så att det inte går åt extra resurser, säger Hammarbys evenemangsansvarige Göran Rickmer.

Foto: LINNEA RHEBORG / BILDBYRÅN

Efter attentatet på Drottninggatan i centrala Stockholm ställdes bioföreställningar och diverse evenemang runt om i huvudstaden in under fredagskvällen.

Men svensk elitfotboll, SEF, meddelade på lördagsförmiddagen att samtliga matcher i allsvenskan och superettan blir av och att det kommer att hållas en tyst minut inför matcherna.

Den publikt största matchen spelas på söndag klockan 15.00 i Stockholm, då Hammarby har sin hemmapremiär mot Kalmar. Uppåt 30 000 åskådare förväntas ta sig till Tele 2 Arena och många av dem kommer traditionsenligt marschera genom Södermalm mot arenan.

Inga extra vakter

Under lördagmorgonen hölls ett telefonmöte mellan Hammarby, arenabolaget och polisen. Efter det meddelar polisen att både marschen och matchen ser ut att bli av som planerat.

– Vi har personalresurs för att hantera den, det beslutet är taget sedan en tid tillbaka. Vi är medvetna om vad som har hänt men just nu så kommer den troligtvis att genomföras enligt deras plan, säger Lars Bylund, Stockholmspolisens presskontakt, till Sportbladet.

Hammarby säger sig redan ha grundliga säkerhetsrutiner för att hantera den stora åskådarmassan, så i nuläget behöver ingen extrapersonal kallas in. Men detta kan komma att förändras efter ett möte i eftermiddag, klockan 17, och ett klockan 10 på matchdagen.

”Kommer lyfta över vissa delar”

– Personalmässigt är det ingen skillnad, men folk kommer möjligen att känna av en förändring. Besökare blir mer vaksamma i sådana här lägen så det kan komma att uppfattas som att mer människor jobbar på arenan. Men det ligger i deras huvuden, säger Hammarbys evenemangsansvarige Göran Rickmer.

Varför är det rätt att spela matchen?

– Det är ganska enkelt. Fotboll må vara viktigt, men görs bedömningen att det inte går att spela matchen av säkerhetsskäl ställer vi in. Men vi har inte fått några sådana signaler så vi rullar på. Arenan är modern. Inget kan ske därinne. Det är för jävligt, det som har hänt, men vi lever i en demokrati och ska fortsätta göra det.

Säkerhetsläget på arenan är inte höjt eftersom det i princip redan var det högsta möjliga, enligt Göran Rickmer. Men han flaggar för att polisens hektiska och krävande helg kan leda till att vissa uppgifter lämpas över på andra vid arenan.

– Den stora frågan är resursfördelningen. Vi kommer att lyfta över vissa delar, säger han.

Menar du att det blir färre poliser och fler vakter?

– Det kan bli så. Vi tar höjd för det. Men då är det enklare polisiära uppgifter. Vi kompenserar varandra hela tiden.

Marschen är inte föreningens yttersta ansvar, men hur ser ni på den?

– Marschen kommer att genomföras. Vi har sagt att den kräver sina resurser, men att man inte kan ta från viktigare saker. Jag uppmanar alltid alla att ta det lugnt. Det blir bättre och bättre. Man går stegen man ska gå. Men vi har svårt att spekulera i vilka känslor som kommer att finnas med. Alla påverkas av det som händer.

ARTIKELN HANDLAR OM