Så ska hårdsatsande Häcken utmana storlagen

Foto: Bildbyrån
Alexander Farnerud.
FOTBOLL

GÖTEBORG. Ny tränare, nya spelare och en ny satsning för att utmana de klassiska storlagen i allsvenskan.

Men redan nu ska man kunna skönja förändringarna i Häcken.

– Vi hade inget bra försvarsspel 2016. Vi har jobbat hårt med det i tre veckor, säger Alexander Farnerud.

Mikael Stahres intensiva, smattrande stämma hörs på långt avstånd kring Häckens träningsanläggning, Gothia Park Academy, ute på Hisingen, Göteborg.

Stahre springer med ute på planen i anfall/försvarsövningen och pushar på spelarna.

Några byggarbetare jobbar intensivt med en större tillbyggnad på huvudbyggnaden som efter bara sju år inte sväljer Häckens växande elitambitioner.

Första testet mot Ålborg

Under fredagen kommer första träningsmatchtestet av Hisingsklubbens satsning på planen med ny tränare i Stahre och sex intressanta nyförvärv. Häcken premiärspelar borta mot danska Ålborg.

– Det är viktigt att vi ser att vi fått in grejerna som vi jobbat med under de första veckorna. Resultatet är inte av lika stor betydelse, säger offensive mittfältaren och nyckelspelaren Alexander Farnerud, 32.

På vilken nivå hör Häcken hemma på 2017?

– Jag tycker inte vi hörde hemma på tiondeplatsen i allsvenskan, men vi hamnade där trots allt… Jag kan bara säga vad jag känner nu: det känns bra, riktigt bra.

Vad innebär det? Kan ni utmana Malmö FF och AIK?

– Man vill inte säga för mycket. Vi har något på gång. Vi har fått in en bra tränare och nya, bra spelare. Jag känner att vi kan göra något riktigt spännande med Häcken. Sedan får man själv analysera vad det kan innebära.

Näst bäst framåt

Statistiken talar sitt tydliga språk. Offensivt har Häcken gjort näst flest mål under de senaste fem allsvenska säsongerna bakom Malmö FF, men defensivt har Häcken släppt in drygt 50 fler mål än MFF.

– Vi hade inget bra försvarsspel 2016. Vi släppte in otroligt mycket mål och det gjorde att vi tappade många poäng. Det är något som måste förbättras. Vi har jobbat under tre veckor kring saker som behöver blir bättre.

– Vi behöver bli mer stabila. Ta en 1–0-seger på bortaplan på en fast situation och sedan stänga till. Stahre har kommit in med sin idé och vilja att styra upp det så att vi ligger rätt som lag. Förra säsongen hade vi inte det tänkandet och det gjorde att vi var lite vilsna i försvarsspelet, säger Farnerud.

Hur går det att kombinera med det som är Häckens signum med offensiv fotboll?

– Jag tror att ett bättre defensivt tänkande stärker Häcken. Vi har spelare som individuellt är väldigt bra offensivt. Jag är inte orolig över att vi ska tappa det offensiva spelet.

Dags för riktiga starten

Till den kategorin spelare räknas Alexander Farnerud själv.

Förra sommaren nobbade han allsvenska storlag och hamnade i Häcken. Trots två korsbandsskador i bagaget och ytterst få matcher under det föregående året i Torino levererade meriterade Farnerud direkt tre mål och sju assist i tio allsvenska matcher under hösten.

– Det blev mer som en uppvärmning för mig. Jag hade ingen försäsong innan jag kom till Häcken. Men jag fick direkt ett kvitto på att jag kunde prestera efter skadorna.

– Nu går jag in i en ny säsong med stort självförtroende, med kraften fysiskt och psykiskt för att kunna prestera under en hel säsong. Jag ser verkligen fram emot det. Det här känns mer som den riktiga starten för mig, säger Farnerud.

Receptet för framgång

– Fungerar vi som lag så är jag ganska säker på att jag även kommer fungera bra som individ.

Du har tagit titlar i Tyskland (ligamästare med Stuttgart 2007) och Frankrike (cupvinnare med Strasbourg 2005). Vad har varit gemensamt då?

– Att vi har jobbat hårt som lag, men där de individuella prestationerna har avgjort. Det var samma sak i Torino när vi blev sexa i Serie A. Det är ett recept som även borde passa hos Häcken.

FAKTA

STATISTIKEN SOM AVSLÖJAR HÄCKEN

Gjorda och insläppta mål av allsvenska topplagen under de senaste fem åren:

GJORDA

Malmö FF 275 mål

Häcken 265

AIK 260

Elfsborg 254

IFK Norrköping 253

IFK Göteborg 251

INSLÄPPTA

Malmö FF 154

AIK 161

IFK Göteborg 172

Elfsborg 174

Kalmar FF 203

Häcken 206

IFK Norrköping 210

HÄCKEN 2017

UT

Martin Ericsson, mf, slutat

René Makondele, mf, Gefle

Niclas Andersén, b, Gais

Babah Mensah,b, Viborg

Alexander Nadj, mv.

Rasmus Schüller, mf, Minnesota.

John Owoeri, f, Baoding Rongda.

Peter Gerhardsson, tränare, förbundskapten damlandslaget

IN

Erik Friberg, mf, Seattle

Alexander Faltsetas, mf, Djurgården

Jonathan Rasheed, mv, Värnamo

David Engström, b, Värnamo

Jakob Lindström, b, Örgryte

Shkodran Maholli, f, Åtvidaberg

Mikael Stahre, tränare, klubblös/Dalian Yifang