”Förvånande att de inte kontaktat oss”

Foto: BILDBYRÅN, PRIVAT
FOTBOLL

Flera av Assyriska FF:s tidigare spelare har, via sitt fackförbund ”Unionen”, lämnat in en konkursansökan mot föreningen till Södertälje Tingsrätt.

Ordföranden Sargon Dermirdag visste ingenting.

– Jag fick reda på det via er och är förvånad över att de inte tagit dialogen direkt med oss, säger han till Sportbladet.

På fredagskvällen kunde Sportbladet avslöja att ett antal spelare – som lämnade Assyriska FF när laget degraderades till division 1 i höstas – har skickat in en konkursansökan mot föreningen, via sitt fackförbund ”Unionen”.

Ansökan inkom till Södertälje Tingsrätt i torsdags och mittfältaren Fredrik Holster – numer i Åtvidaberg – berättade att missnöjet till stor del handlar om uteblivna löner.

– När man skriver kontrakt så måste man göra rätt för sig. Det gäller både från spelarens sida och från klubbens sida. I det här fallet upplever jag att klubben kanske inte har gjort rätt för sig. Därför har jag och ett antal spelare till vidtagit åtgärder, sa 28-åringen.

”Sätter ungdomars tillvaro på spel”

Konkursansökan kommer som en blixt från klar himmel för Assyriska FF:s ordförande Sargon Dermirdag. Han har, säger han, haft en löpande dialog med ”Unionen” på dess lokala kontor i Södertälje och fått uppfattningen om att problemen skulle redas ut internt.

– Så konkursansökan kände jag inte till. Den fick jag läsa om på er sajt, säger Sargon Dermidag.

Hur ser du på att det har gått så här långt?

– Först och främst måste jag säga att jag är förvånad över att de – spelarna och ”Unionen” – inte tagit dialogen direkt med oss. Absolut, vi har gjort fel och ja, vi befinner oss i en väldigt tuff situation rent ekonomiskt – men jag tycker att det vore mer rätt om de pratade direkt med oss i stället för att lämna in en konkursansökan utan vår vetskap. Det här handlar om en utebliven lön. En enda. Vi gör allt vi kan för att lösa situationen så jag tycker att de åtminstone kunde ha gett oss en förvarning. Nu sätter man många ungdomars tillvaro på spel, vi sysselsätter 500 ungdomar i den här föreningen så det här kan, i värsta fall, leda till en konsekvens som de här spelarna som står bakom konkursansökan kanske inte har tänkt på.

”Vi har en plan”

Demirdag medger att ekonomin är illa.

– Det är ingen hemlighet att vi har ekonomiska bekymmer. Men vi har en plan och det känns positivt. Sen har vi lite saker från tidigare år som släpar efter. Men vi har sagt till de berörda spelarna att vi kommer göra rätt för oss, som Assyriska alltid gör.

Har du någon förståelse för att de väljer att gå så här långt?

– Jag har förståelse för att de är missnöjda – det har de all rätt att vara – och jag har en viss förståelse för att de går till den här instansen (Tingsrätten) – men de borde åtminstone ha tagit dialogen med oss först.

Finns det ekonomiska medel i föreningen för att lösa krisen eller måste någon extern finansiär kliva in?

– Vi kommer att lösa det här, som vi alltid gör och som vi gjorde i augusti då vi också var i ett pressat läge.

Så Assyriska FF kommer finnas kvar som förening?

– Svar ja, säger ordföranden Sargon Dermirdag.

ARTIKELN HANDLAR OM