Asllani: ”En av de viktigaste matcherna någonsin”

Publicerad 2023-09-22

GÖTEBORG. Första steget mot OS står för dörren.

För Kosovare Asllani, med 176 landskamper på meritlistan, blir det en av landslagskarriärens största värdemätare.

– Det är klart att det här blir en av de viktigaste matcherna någonsin, säger hon.


Sverige-Spanien: Här är startelvorna i OS-kvalet


Kosovare Asllani har spelat otaliga viktiga mästerskapsmatcher. Men under tiden mellan OS, VM och EM har landslaget i fotboll sällan haft kniven mot strupen och har relativt bekvämt tagit sig vidare från de olika mästerskapskvalen.

Men nu när Nations League väntar får man bekänna färg direkt mot Spanien.

– Vägen till OS är ju tuffare än någonsin och historiskt sett har vi aldrig missat ett OS. Det är klart att det här blir en av de viktigaste matcherna någonsin – och en av de tuffaste. Det är världsmästaren vi möter och vägen till OS är lång och tuff. Men det är samma för alla. Att man får en sådan här match direkt efter ett långt mästerskap gör att det blir extra tufft för båda, men samtidigt är vi extra motiverade efter förlusten som vi åkte på i VM-semifinalen, säger hon.

Vill ha bra start

Spanien är första motståndet i gruppen där Sverige även möter Italien och Schweiz. Gruppvinnaren går vidare till Nations League-semifinal i början av nästa år. Där gör lagen upp om de två övriga europeiska OS-platserna (Frankrike är direktkvalificerat i egenskap av OS-värd) vilket betyder att Sverige måste ta sig till final om inte Frankrike skulle ta sig dit, då räcker det med att bli trea.

Det är med andra ord av yttersta vikt att Sverige får en bra start på OS-kvalet på fredag.

– Det blir otroligt viktigt. Det är världsettan mot världsmästaren och det säger sig självt att det kommer bli en otroligt tuff match. Oavsett vilka förutsättningar Spanien kommer med så tvekar jag inte på att de kommer att prestera hög fotboll, säger Asllani.

Asllani

Jagar revansch

Spelarna har under landslagssamlingen i veckan pratat om att det finns en stor revanschlust. Sverige förlorade som bekant VM-semifinalen mot Spanien i augusti och det är en match man har gått igenom noga.

– Den matchen kan vi lära oss mycket av. Men vi avslutade vårt VM fantastiskt bra och den känslan vill vi fortsätta bygga på. Jag tänker på matchen mot Australien där mycket i vårt spel satt, säger Johanna Rytting Kaneryd.

Hon fortsätter:

– Vi vet vad vi kan men självklart är Spanien ett otroligt skickligt lag och vi måste se upp. Samtidigt blir det viktigt att fokusera på vad vi kan göra, när vi kan hålla bollen och hur vi värderar, det blir en viktig del. Så länge vi har tron på oss själva och vad vi kan göra kommer vi att ge dem en match, helt klart.