Därför nobbar Reinfeldt frågor om SvFF-kandidaturen

Fredrik Reinfeldt.
Fredrik Reinfeldt.

Två av huvudkandidaterna som ny ordförande för Svenska Fotbollförbundet svarar på frågor medialt och ger sin syn på svensk fotbolls framtid.

Den mest kände, Fredrik Reinfeldt, 57, nobbar tills vidare.

– Han svarar de röstberättigade först, säger en talesperson.

Åtta kandidater, nominerade av distriktsförbund eller elitklubbar att ta över som ny ordförande i Svenska Fotbollförbundet efter Karl-Erik Nilsson, har blivit tre när SvFF:s valberedning tagit fram sina huvudkandidater.

Två av dem Hélène Barnekow och Lars-Christer Olsson svarar på frågor men vilka fotbollsmässiga idéer och visioner den förre statsministern, som är inbiten Djurgårdensupporter, har är oklart.

– Han behandlar alla lika och ger inga intervjuer. Han kommer börja med att svara på frågorna från de röstberättigade, säger en talesperson för Fredrik Reinfeldt.

Under tisdagskvällen får de tre huvudkandidaterna chansen att under 45 minuter presentera sig själva och svara på frågor från de som är röstberättigade på förbundsmötet, distriktsförbunden och elitklubbarna på dam- och herrsidan.

”Går inte att göra processen mer transparent”

Mötet och utfrågningen har inte media eller fotbollsintresserade tillgång till.

– Vi anser att det är ett arbetsmöte i processen. Det är valberedningens beslut, säger valberedningens ordförande Ingmar Alm.

– Det går inte att göra processen mer transperent än så här. De 3 000 svenska fotbollsklubbarnas representanter har nominerat åtta personer till oss som vi har minskat ner till tre.

Finns det några regler kring kandidaternas medverkan i intervjuer?

– Det är upp till kandidaterna själva hur de vill möta media. Det lägger vi oss inte i. Några har redan förekommit i media och några knappt alls, säger Ingmar Alm.

”Spännande för mig”

Fredrik Reinfeldt har nominerats till ny SvFF-ordförande av Brommapojkarna.

När det stod klart att den förre statsministern, 2006–2014, var en av tre kvarvarande huvudkandidater så gjorde han ett kort uttalande:

”Spännande för mig som stort fotbollsfan att få vara med i nästa steg. Jag ser fram emot att, i nästa vecka, svara på valberedningen och de röstberättigades frågor”.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.