”Det här är ett lagbygge – inte ett gäng stjärnor”

Foto: ANNTAR / Aftonbladet
Elena Fomina.
FOTBOLL

DEVENTER. Sverige är storfavorit mot Ryssland efter 4-0 i Algarve och jagar nya mål i morgon.

Men det ryska laget bryr sig inte om det som har hänt – de går för vinst.

– Vi får se på planen imorgon. Vi siktar på att gå vidare i EM, så vi måste vinna, säger förbundskapten Elena Fomina.

Sverige inledde EM bra med att spela oavgjort mot Tyskland och bryta en svit med tio raka förluster. Det gör att det svenska landslaget har chans på gruppsegern.

– Det räcker att vi vinner två matcher, eller kanske en. Då ser man hur läget kan bli i gruppen. Men för att bli etta måste vi ösa in mål. Så är det ju, sa Lotta Schelin efteråt.

Hon betonade även att både Ryssland och Italien är svagare motståndare.

– Båda lagen har mer problem när det gäller de taktiska detaljerna och positioneringen över banan. Man brukar se att det finns mycket yta att utnyttja om man gör det rätt. Men jag ska vara jävligt noga med att inte få folk att tro att det ska bli en sådan enkel vinst som därnere (4–0 i Algarve).

"Sverige behöver ta tre poäng" 03:03

Skrällde mot Italien

Det ryska landslaget fick en smakstart i EM med en 2-1-vinst mot Italien, det gör att ryskorna toppar gruppen.

– Det var en väldigt viktig match, det gav oss mycket självförtroende, säger förbundskaptenen Elena Fomina, som inte vill lägga energi på hur det gick i Algarve.

– Det handlar om oss just nu, inte våra tidigare matcher eller erfarenheter. Vi har nya spelare i truppen och har haft ett läger på 20 dagar. Vi har förberett oss noga. Det här är ett helt annat lag, vi är mentalt starka. Det här är inte ett gäng stjärnor, det här är ett lagbygge.

”Vi vet hur vi ska agera”

Vad har Sverige för svagheter?

– Jag vill inte avslöja det inför matchen. Men det finns svagheter och de ska vi utnyttja. Vi får se imorgon på planen vad som kommer att hända.

Mittfältaren Margarita Chernomyrdina lärde sig mycket av mötet i Portugal. Den erfarenheten gör att de vet hur de ska agera mot Sverige i EM.

– Vi lärde oss mycket, vi lärde oss av våra misstag. Vi vet hur vi ska agera och spela mot Sverige.

ARTIKELN HANDLAR OM