”Kommer inte kunna äta eller gå igen”

Foto: Jan Kruger/TT
Abdelhak Nouri.
FOTBOLL

Drygt en vecka har gått sedan Abdelhak Nouri kollapsade på planen.

Nu kommer hans bror med en dyster prognos för Ajax-spelaren.

– Om han ens vaknar upp tror läkarna inte att han kommer kunna tänka, äta eller gå igen, säger Abderrahim Nouri.

Det var i vänskapsmatchen mellan Ajax och Werder Bremen som det nederländska lagets mittfältare Abdelhak Nouri otäckt föll ihop och la sig ner på gräset.

20-åringen tappade efter en stund medvetandet på grund av hjärtrytmstörningar och fick hjärt-lungräddning innan han fördes med helikopter till sjukhus.

– Det var fruktansvärt, en väldigt obehaglig känsla. Båda lagens spelare blev chockade och några Ajax-spelare grät. Min första tanke var att han hade svalt tungan. Men det var värre än så, sa Werder Bremens svenske vänsterback Ludwig Augustinsson till Ajax hemsida.

”Kommer inte känna igen någon”

På sjukhuset konstaterades det att Nouris liv var utom fara – men bara ett par dagar senare kom ett tråkigt besked: spelaren har drabbats av allvarliga och permanenta hjärnskador.

Nu har Abdelhaks bror, Abderrahim Nouri, uttalat sig om vad det är för slags framtid spelaren kan vänta sig. Och det är ingen positiv prognos.

– Läkarna är säkra på sin sak och det ser inte bra ut. Om han överhuvudtaget ens vaknar upp tror läkarna inte att han kommer kunna tänka, äta eller gå igen. Han kommer troligtvis inte heller att kunna känna igen någon igen, säger brodern i en intervju med Algemeen Dagblad.

– Men vi ger inte upp. Vi tror att Gud kommer att hjälpa oss. Nu försöker vi anpassa oss till den här situationen.

Lagkamraterna sörjer

Ajax förbereder sig nu inför Champions League-kval mot Nice, men klubbens tränare Marcel Keizer medger att det är svårt att fokusera på det sportsliga efter det tragiska som hänt.

– Det har varit en känslosam och sorglig vecka där vi har stöttat hans familj, säger han.

– Vi har tänkte på ”Appie” hela tiden. Det är verkligen svårt och vi alla sörjer.