Mejla

Stefan Alfelt

Alfelt: Det kan straffa sig i höst för MFF

Erdal Rakip blev matchvinnare i den avslagna matchen.

Foto: Bildbyrån

FOTBOLL

MALMÖ. Seriesegrare vinner matcher så som Malmö FF vann borta mot Sundsvall.

Utan att vara bättre än sin motståndare. Utan att skapa fler chanser än motståndaren. Utan att ens vara bra.

MFF slickar fortfarande det djupa sår som Vardar tillfogade dess Champions Leaguesjäl men allsvenskan ska man ju jogga hem…

Det är övertygelsen innanför de ljusblå väggarna men det finns fortfarande samma brist som laget dragits med hela säsongen. Ineffektiviteten. Avsaknaden av anfallare som ständigt levererar.

Markus Rosenberg är fortfarande en av allsvenskans absolut bästa offensiva spelare. Han har gjort fyra mål på 15 matcher.

Pawel Cibicki, som började så bra att tv-experten Hasse Backe lite skämtsamt förutspådde att han skulle köpas av Manchester United för 100 miljoner i sommar har fortfarande efter 17 matcher bara gjort fyra mål. Det senaste satte han 8 maj mot Elfsborg.

Jo Inge Berget har också gjort fyra mål, vilket innebär att Malmös tre förstaalternativ på topp gjort 12 av lagets 30 mål hittills.

Blir enklare att vinna matcher

Real Madrid gjorde 106 mål när de vann La Liga. Cristiano Ronaldo, Alvaro Morata och Karim Benzema satte 51 av dem. Messi, Suarez, Neymar prickade in 79 av Barcelonas 116 ligamål.

Det finns en anledning till att ha effektiva anfallsspelare. Det blir helt enkelt så mycket enklare att vinna fotbollsmatcher.

Man kan så klart hävda att en anfallare inte bara ska bedömas efter sin förmåga att göra mål men efter att bara ha sett Svt:s höjdpunkter från EM-kvartsfinalen mellan Holland och Sverige kan jag konstatera att hur matchen än såg ut hade Sverige varit vidare om anfallaren Stina Blackstenius utnyttjat sina chanser.

Anfallsspelare hamnar i målsituationer. Det är liksom grejen med att de springer där uppe längst fram. Bränner de ofta hamnar de i ett dödläge där negativa tankar styr och väldigt snabbt kan de då bli helt värdelösa för laget. En anfallsspelare som inte agerar på intuition tillför sällan speciellt mycket.

Det är därför som så kallade naturliga målskyttar är det mest attraktiva att hitta för de som bygger ett lag. Hur bra Malmö än är har man inte mer än Rosenberg och möjligen Alexander Jeremejeff som kan kallas naturliga anfallare. Vilket kan straffa sig i höst.

Grym förlust som Sundsvall

Nu var det återigen mittfältaren Erdal Rakip som sent klev fram och klippte in distansskottet som Sundsvallsmålvakten Tommy Naurin var chanslös på oavsett om han bländades av solen eller inte. Han hade inte en möjlighet att hinna kasta sig och täcka det skruvade skottet.

En halvdan dag på jobbet för MFF och en grym förlust för Sundsvall som spelade helt jämnt med serieledaren och som också hade lägen att sätta. Framförallt när ett inlägg kom överraskande fort för Peter Wilson som inte hann få fram huvudet tillräckligt långt för att enkelt styra in bollen i mål. Sebastian Rajalakso gavs stora ytor på högerkanten och fick ett par lägen som han borde kunnat göra mer av.

När Malmö nu inte har ”mer” att spela för än ett nytt SM-guld och avancemang i cupen är tanken att sätta ett förstalag och köra med det tills skador och avstängningar tvingar fram byten, men jag ser inte riktigt förstalaget.

Att Magnus Wolff Eikrem inte ens kom in när man behövde såra Sundsvall på fasta situationer och röra runt i deras defensiv med inlägg kan vara en indikation på att norrmannen kanske trots allt är på väg bort i sommar.

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal – först till kvarn

Sportbladet Shop

Av: 

Stefan Alfelt

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Malmö FF

GIF Sundsvall

Markus Rosenberg

Erdal Rakip

Magnus Wolff Eikrem