Lindahl tar efter Solo och Cech

avFredrik Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Anna Tarnhuvud

ARNHEM. Hon har tagit efter Hope Solo och Petr Cech.

Det har lett till att hon har hamnat i ett stim – åtta nollor på tolv matcher.

– Det är mycket mindfulness i målet. Det klassiska för mig är att andas, säger Hedvig Lindahl.

Hon fick pris av BBC som den fjärde bästa spelaren i världen. Det var bara utespelare före henne, så enligt den ansedda brittiska tv-kanalen kan man kalla Hedvig Lindahl för världens bästa målvakt.

När Sverige tog OS-silver i Brasilien var hon suverän och efter det har hon fortsatt att spika igen mellan stolparna. Hon har hållit åtta nollor på de tolv senaste matcherna.

”Det var smart, så ska jag göra”

Lindahl berättar att en stor orsak till succén är att hon förbereder sig bättre nu för tiden.

– Jag har blivit en bättre målvakt. Jag vet mer hur jag behöver förbereda mig på bästa sätt för att vara förberedd på alla hot som motståndaren kan komma med. Jag är mycket bättre nu på att förbereda mig på deras fasta situationer, straffskyttar och sådana grejer som kan spela en avgörande roll i matcherna, säger Lindahl.

Foto: Eugenio Savio / TT / NTB Scanpix
Hope Solo

Hon avslöjar att hon har blivit inspirerad av amerikanska målvakten Hope Solo och tjeckiske burväktaren Petr Cech.

– Jag läste en text om en av mina konkurrenter (Hope Solo), jag läste hur hon förberedde sig inför matcher. Då tänkte jag ”det var smart, så ska jag göra”. Jag har fått erfarenhet och förstått att när något har gått bra så ska man fortsätta göra det, säger Lindahl.

– Jag har lyssnat på Petr Cech i England och han har berättat om sina förberedelser, och man blir konstant påmind om att det är viktigt att göra det jobbet, att göra hemläxan innan.

Svårast mot Skottland

I EM har 34-åringen vaktat Sveriges mål i båda gruppspelsmatcherna. För Lindahl var det svettigare att möta Tyskland än Ryssland.

– Mot Tyskland jämfört med Ryssland var det mer fokus på små detaljer i försvarsspelet. Det gäller att sätta sig in i motståndarna, se vad de har för hot och utifrån det förbereder man sig.

Vad trivs du bäst med - att på papperet möta en stark eller svag motståndare?

– Det är nästan alltid lättare att vara involverad ganska mycket. Den svåraste matchen sedan jag kom tillbaka från fingerskadan tycker jag var Skottland. Då hade jag inget att göra, sedan kom det några kontringar där de ändå hotade lite. Helt plötsligt ska man gå från noll till hundra, det är svårt. Även om jag tycker att jag har lärt mig hantera dem med erfarenhet. Man är ändå med och flyttar med laget. När laget anfaller står inte jag kvar där nere vid målområdet utan jag hänger med och håller ett bra avstånd till min lagdel framför mig. Så man är ju med - men inte lika varm.

Händer det att du försvinner i andra tankar?

– Förr var det verkligen så, jag kunde tänka på andra grejer. Det är illa när man börjar tänka på resultat eller man börjar fundera på sådant som ska hända sen. Då är man inte med i varje sekund, och då behöver man komma tillbaka till nuet. Det är mycket mindfulness i målet och jag har lärt mig mer med åren att vara här och nu. Jag har lärt mig rikta om fokus.

”Får inte bli lazy”

Övningar mindfulness?

– Det finns mängder, den industrin är stor. Det klassiska för mig är att andas, hitta tillbaka med andningen och höra ljud, känna lukter och beröring. Jag behöver inte göra det under matcherna, det är inget problem. Men det är en bra träning.

På tisdag väntar Italien. Sverige toppar gruppen på bättre målskillnad än Tyskland, båda står på fyra poäng.

– Vi vet vårt koncept. Vi får inte bli ”lazy” och ta genvägar, då kan det gå dåligt, säger Hedvig Lindahl.

– Det är farligt att möta sådana lag, de har inget att förlora. Många spelare vill noga visa sitt hemland, ”kolla vi gjorde i alla fall en bra insats eller vi tog i alla fall tre poäng”. Jag har full respekt för att det kommer att bli en tuff match. Ingen spelare på den här nivån ställer ut skorna. Det påverkar din plats i landslaget och det finns inte i vårt dna att göra så.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

Publicerad: