Jätteskandal skakar La Liga – sju spelare mutade

Av: Max Persson

Publicerad:
Uppdaterad:

Spansk fotboll skakas av en stor skandal.

El Mundo har tagit del av samtal som avslöjar att sju Real Valladolid-spelare var mutade i den avgörande La Liga-matchen mot Valencia.

Tidningen skriver även att elva personer greps.

Det var sent på måndagskvällen som bomben briserade.

Enligt El Mundo ska sju Real Valladolid-spelare ha mutats till att förlora båda halvlekarna mot Valencia för drygt två veckor sedan – vilket de också gjorde.

Tidningen har även tagit del av polisens ljudinspelningar som avslöjar att det rör sig om en stor bettingskandal, även kallad ”Operation Oikos”. De första misstankarna kom på grund av ovanligt höga insatser på olika spel.

”Sju spelare är köpta. Satsa 10 000 euro och du kommer att vinna 20 000 euro”, säger den förre fotbollsspelaren Carlos Aranda i ett samtal med en anonym person, enligt El Mundo.

Han fortsätter:

”Lyssna på mig, de vinner den första halvleken, de vinner den andra och de vinner matchen. Du vet hur det är, ingen kommer att få reda på det. Ingen är ingen, inte dina vänner, ingen”.

Elva greps

El Mundo skriver att de har bevis för att de inblandade spelarna har träffats hos Keko Gontan, yttermittfältare i Valladolid, på lån från Malaga.

Ytterligare två La Liga-matcher utreds för matchfixning. Det handlar om Valencias 6-2-vinst mot Huesca och Real Betis 2-1-seger mot Huesca.

Totalt elva personer greps av polis efter skandalen, men samtliga har släppts. De tidigare fotbollsspelarna Carlos Aranda och Raúl Bravo, samt Valladolid-mittfältaren Borja Fernández, ska vara tre av dem.

Enligt El Pais greps även Agustín Lasaosa, Huescas president.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.