Simon Bank

Bank: En ö som ligger mitt i svensk fotboll

Omöjligt att inte känna med Janne Andersson

VALLETTA. Det fördomsanklagade landslaget har kommit till bettingsponsorns skatteparadis efter att en stjärnagent dundrat om förbundskaptenens havererade ledarskap.

Malta–Sverige, avspark 20.45.

Dags att prata lite fotboll?

Nationalstadion i Ta’Qali ser ut som landskamper gjorde förr. Den ovala formen, de täckta löparbanorna, solblekta plastsitsar, en bränd gräsmatta med små fläckar här och var, fyra enorma strålkastarpelare. Ett pokalskåp i förbundslokalerna, väggaffischer där man ser maltesiska spelare som tampas med Marchisio eller Buffon, små påminnelser om att Malta minsann också är en del av fotbollsvärlden.

Vi är det, allihop.

Janne Andersson är en fotbollsman, när han slår sig ner och får svara på frågor, följdfrågor och nya frågor om att Zlatan Ibrahimovic anklagat honom för att driva en verksamhet som byggts på fördomar och pseudorasism så är det något som brister i honom, som i förbigående.

Stormvindar som stört landslaget?

Hur har han upplevt uttalandena från Sveriges störste spelare genom tiderna? Har de något otalt med varandra? Har han fått det stöd han behöver från förbundet? Har stormvindarna stört landslaget?

Till slut bröt han av och började prata om att det sett förbannat bra ut på träningarna i veckan.

Kan vi inte bara prata om fotboll?

Andersson erkände att han blivit ledsen och sårad, och det är omöjligt att inte känna sympatier med förbundskaptenen. Han tar tydligt ställning mot rasism och fördomar, blir ledsen när någon insinuerar något annat – och här måste han bemöta anklagelser som han över huvud taget inte kan känna igen sig i: Har du slutat slå din fru?  

Men fotbollsvärlden får faktiskt skylla sig själv. Den bollar med så starka symbolvärden (och, just det, pengar), och ofta med så ovana händer, att den helt enkelt måste vänja sig vid att balansera frågor som de här.

Under det senaste året har landslaget fått hantera rasism (Jimmy Durmaz), anklagelser om fördomar (Zlatan Ibrahimovic), geopolitik (Qatar, Ryssland), en ekobrottshärva med spelare inblandade, agentkonflikter, pressbojkotter och en jämställdhetsdebatt.

Stämplat som folkhälsofråga

I kväll spelar Sverige mot Malta, på en ö som ligger mitt i svensk fotboll. Det var här, i spelmeckat och skatteparadiset, som entreprenören Anders Ström byggde framgångssagan Unibet. Betting är stämplat som folkhälsofråga, avarterna i dess fotspår är ett av de största hoten som fotbollen har. Unibet har precis klivit in som huvudsponsor för all vår elitfotboll, Svenska Spel är fortfarande förbundets huvudpartner.

Någon hade kunnat fråga om det också. Folksporten fotboll har bäddat för svåra moraldiskussioner, och det är kanske inte Janne Andersson som ska komma med svaren, men han svarar alltid på allt och gud ska veta att det hedrar honom. Och nu sitter han här och försöker prata EM-kval och formkurvor.

Det kan vi väl också göra.

Det är ett beställningsjobb som ska göras här i solen och elljuset, mot ett Malta som trots allt tagit steg under Ray Farrugia. Han har försökt blåsa in självförtroende i sitt lag, de har gjort defensivt solida matcher mot både Rumänien och Norge, men har ändå sett ut som en mur som väntar på att falla samman. Nio spelare runt eget straffområde, presskänsliga när de vinner boll, och fysiskt underlägsna i luftspelet.

– Någon gång kommer de att göra mål mot ett bra lag, men det ska inte bli mot oss, som spionen Tom Prahl sa.

När vi var här senast, för tio år sedan, krävdes det 80 krampminuter, ett Marcus Berg-avslut och ett maltesiskt mittbacksknä för att lösa tre poäng. Ska det gå snabbare i kväll måste det, faktiskt, gå snabbare i kväll.

Drömmer om samma match

Det är sådant det alltid pratas om, att inte bli bekväm, inte sänka speltempot och höja antalet tillslag. Inte ”kladda”. Fasta situationer är också en bra möjlighet, men den enklaste vägen fram kommer att vara att sätta presspelet högt, att vinna boll högre upp och närmare mål.

Janne Andersson pratade i går om att han tyckt sig se en annan sorts spelare nu än under landslagssamlingen för en månad sedan. Inne i säsongen, mer i fas, mer lika sig själva.

Marcus Berg har börjat göra mål i Krasnodar (dagens Zlatan-faktakoll: Ibrahimovic bröt själv en sex matcher lång måltorka i landslaget mot just Malta för tio år sedan), han lär få med sig Robin Quaison i anfallet i kväll, och landslaget drömmer om samma match som i hemmamötet. När de mötte Malta på Friends gjorde de 1–0 efter en minut, rullade bort resten av matchen, och skickade in Alexander Isak som glittrande drömbärare på slutet.

Sverige har vunnit på grus i Malta, de har vunnit på självmål i Malta, den här gången ska de vinna på det sätt de brukar göra under Janne Andersson.

Hans lag gör nästan alltid sitt jobb. Tre poäng lär hänga av Norge i kampen om andraplatsen i gruppen och öppna vägen till EM.

Det är fakta. Om sådant nu spelar någon roll längre.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.