Sef kritisk mot supportrar utanför arenan

Av: Anton Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Under matchen mellan Mjällby och Malmö FF samlades supportrar utanför arenan, och efter matchen jublade MFF-spelarna med de ditresta supportrarna.

Olämpligt, anser Svensk elitfotbolls ordförande Lars-Christer Olsson.

– Det kan fördröja processen att få tillbaka publiken, säger han.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Det tog sin tid, men till slut vann Malmö FF cupsemifinalen borta mot Mjällby på straffar.

Utanför Strandvallen fanns supportrar från båda lagen på plats, och när matchen var färdigspelad jublade MFF-laget tillsammans med den ditresta supporterskaran.

Klubbarnas ansvar rör det som sker inne på planen. Nu befann sig publiken på avstånd utanför arenan och då är det en polisiär fråga, men Svensk elitfotboll, Sef, vill likväl inte att supportrar samlas på det sättet.

– Vi har resonerat mycket med våra supporterorganisationer om vad som gäller för att vi ska hjälpas åt att minska riskerna. I det sammanhanget skickar detta kanske en problematisk signal. Det ligger utanför våra klubbars ansvar, men vi vädjar till folk att man inte ska göra så, säger Lars-Christer Olsson.

Spelarna är ju segerrusiga efter matchens slut. Men vad är deras ansvar?

– Det är olämpligt. Det kommer säkert en anmälan från matchdelegaten om det. Nu är det rent formellt så att den här tävlingen (svenska cupen) är Svenska fotbollförbundets tävling och då har inte vi exakt samma uppgifter som vi har i allsvenskan och superettan. Men det kommer att hamna i vårt disciplinära system, säger Olsson.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

”Viktigt vilka signaler som ges”

Nu inväntar Sef matchdelegatens rapport och åtgärder vidtas eventuellt därefter. Men upprepade sådana här händelser kan riskera att fördröja processen med att få publik tillbaka på arenorna.

– Nu ska vi väl säga att generellt har efterlevnaden av protokollen varit fantastiskt bra med tanke på så många matcher som är spelade och så få incidenter som det har varit. På det stora hela har klubbar, spelare och publik skött sig. Men det gäller precis som med det Folkhälsomyndigheten säger, man får inte tappa fokus och tro att det är över. Därför är det viktigt vilka signaler som ges och att vi visar att vi följer våra egna bestämmelser.

Polisen var på plats utanför arenan och Niklas Carlnén, Malmös vd, menar att fotbollens regelverk och Folkhälsomyndighetens direktiv har följts. Men han säger också att man måste vara försiktig i hur man agerar.

– Det jag menar är att man kan antingen förstärka en regel genom att göra rätt i alla sammanhang och sen kan man vara i en gråskala och göra något annat men samtidigt vara på rätt sida regelverket. Så att förstärka det i en positiv betydelse är viktigt. Det är klart att det här är ett dilemma och det jag säger är att jag kan förstå reaktionen men det är också viktigt att alla inblandade är medvetna om syftet med det regelverk som finns, säger han.

Evenemangsansvarig delade klipp

Ett klipp på firandet med supportrarna delades på Twitter av MFF:s evenemangsansvarige vilket har fått en del kritik i kommentarsfälten. Lars-Christer Olsson har själv inte sett det men menar att det är olämpligt.

– Ja, det tycker jag. Men det har jag inte helt koll på just det och har svårt att kommentera andrahandsuppgifter, säger han.

MFF:s vd Niklas Carlnén säger att man tar det internt.

– Jag kommenterar inte våra interna saker. Där har jag ingen ytterligare kommunikation att ge, säger han.

Planerar åtgärder

Mjällbys klubbchef Fredrik Danielsson säger till Fotbolldirekt att man bland annat har ett insynsskydd vid platsen där supportrarna befann sig, men att supportrarna hade tagit med sig stegar. Däremot planerar man fler åtgärder.

– Vi gör att allt vi kan och kan bara vädja. Däremot funderar vi på att göra just den platsen mindre attraktiv så att inte fler lockas att stå där framöver. Man kan vara byråkratisk och säga att det inte är vårt ansvar, men vi vill göra allt vi kan tillsammans med kommunen, för att inte bidra till folksamlingar. , säger han till sajten.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.