USA:s damlandslag i fotboll

Domare: Ingen lönediskriminering mot damlaget

Av: 

TT

FOTBOLL

Spelarna i USA:s damlandslag i fotboll får inte lägre ekonomisk ersättning än sina herrkollegor.

Det anser en domstol i Los Angeles och ogillar landslagets stämningsansökan på hundratals miljoner mot sitt eget förbund.

"Vi kommer aldrig sluta kämpa för jämställdhet", twittrar stjärnan Megan Rapinoe efter det oväntade beslutet.

USA:s damlandslag, här anfallarna Lynn Williams (vänster) och Megan Rapinoe (höger) i en match mot Panama i januari, får inte lägre ekonomisk ersättning än de amerikanska herrspelarna, enligt en domstol i Los Angeles.
USA:s damlandslag, här anfallarna Lynn Williams (vänster) och Megan Rapinoe (höger) i en match mot Panama i januari, får inte lägre ekonomisk ersättning än de amerikanska herrspelarna, enligt en domstol i Los Angeles.

Damlandslagets klagan mot sitt eget förbund för lika lön når inte rättssalen. Den federala domstolens beslut kom sent på fredagskvällen och överraskade spelarna.

– Vi är chockade och besvikna över dagens dom, men vi kommer inte att ge upp vår hårda kamp för lika lön, säger lagets talesperson Molly Levinson.

Spelarna hade krävt 66 miljoner dollar (motsvarande 650 miljoner kronor) i ersättning för könsdiskriminering under åren 2014-17, men domstolen har i sitt beslut tagit fasta på att ersättningarna beräknas på olika sätt, och att skillnaderna i utbetalning per match därför var skälig.

"WNT (damlandslaget) har fått större ersättning såväl ackumulerat som i genomsnitt per match än vad herrlandslaget har fått under den aktuella perioden", skriver domaren R Gary Klausner i domen, rapporterar amerikanska medier.

"Vi kommer överklaga"

Enligt den stämningsansökan som lämnades in i fjol på internationella kvinnodagen den 8 mars – skulle en herrspelare efter 20 träningslandskamper under ett år ersättas med i snitt 263 320 dollar. Damerna skulle som mest kunna få 99 000 – i svenska pengar en skillnad på runt 1 640 000 kronor.

Förbundet hävdade att kvinnorna i sin förhandling hade avstått den bonus männen får. I stället får damlandslaget bland annat garanterad grundlön, sjukförsäkring, betald barnomsorg och pensionsavtal, vilket herrarna inte har avtalat om, och att detta uppväger den stora skillnaden.

Efter domen twittrar stjärnan Megan Rapinoe att "Vi kommer aldrig sluta kämpa för jämställdhet".

Molly Levinson säger att damlandslaget kommer överklaga beslutet.

– Vi tror på vårt fall och är orubbliga i vårt engagemang att se till att flickor och kvinnor som utövar den här sporten inte kommer värderas lägre bara på grund av sitt kön. Vi har lärt oss att det finns enorma hinder på vägen och vi vet att det krävs mod och ihållighet för att ta oss förbi dem. Vi kommer att överklaga det här och gå vidare, säger hon.

Rättegång i juni

Oavsett om överklagan går igenom eller inte blir det rättegång mellan parterna. Domstolen godkände nämligen övriga punkter i landslagets stämningsansökan, som gäller likvärdig behandling i fråga om resor, träningsmöjligheter, medicinsk hjälp och boende.

Ett exempel i stämningsansökan gäller antalet matcher på konstgräs, som enligt kvinnorna sliter mer på spelarna. Damlandslaget spelade under de aktuella åren 13 matcher på konstgräs, herrarna bara en gång.

En rättegång rörande de punkterna kan därmed inledas, med start den 16 juni.

USA:s damlandslag är regerande världsmästare och rankat etta i världen. Herrlandslaget är för närvarande rankat 22:a i världen.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Bank: Du står ju mitt i gyttjan, Magda

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

USA:s damlandslag i fotboll

Megan Rapinoe