Schough om mardrömsslutet: ”Det vill jag aldrig mer uppleva”

När Sverige åkte ur EM satt Olivia Schough ensam på ett hotellrum.

Nu berättar hon själv om det tunga avslutet i England.

– Ena minuten kände jag mig helt okej och tänkte det här klarar du Olivia men sen tog känslorna över igen.

I veckan samlas det svenska damlandslaget på Gotland. Det är första samlingen sen storförlusten mot England i sommarens EM.

– Det var ett otroligt antiklimax sista dagen där, man hann knappt säga hej då till människorna, säger Olivia Schough.

För landslagsanfallaren blev slutet än mer abrupt. Schough missade de tre sista träningarna inför semifinalen och när startelvan mot England släpptes kom också förklaringen.

PLUS: Lea svimmade – Elins kollega låg med chefen


Känslomässig berg-och-dalbana

31-åringen satt isolerad efter att ha testat positivt för covid-19.

– De dagarna var fruktansvärda. Det vill jag aldrig mer uppleva. Det var en känslomässig berg-och-dalbana, säger hon och fortsätter:

– Ena minuten kände jag mig helt okej och tänkte det här klarar du Olivia men sen tog känslorna över igen. Det är klart att man vill inte sitta inlåst på ett rum under ett mästerskap, men den största käftsmällen var att se matchen på tv.

Sverige drabbades hårt av covid-19. Av spelarna testade även Emma Kullberg, Hanna Glas och Jonna Andersson positivt och satt isolerade under mästerskapets gång.

Den trion missade kvartsfinalen och Jonna Andersson fick sitt andra negativa test så sent som samma morgon som semifinalen. Trots att hon hade känt sig frisk i flera dagar.

– När man visste att det tar lång tid att få bort strecket från testet. Det är klart det var inget man mådde bra av, säger Schough.

Olivia Schough.
Olivia Schough.

Vill se ändring till VM

Trots att det har gått några veckor tycker 31-åringen det är svårt att sätta ord på känslan av att sitta inspärrad under ett mästerskap.

– Men det är nog jobbigare än vad folk kanske tror att det är. Man tittar ut genom fönstret och ser hela laget åka iväg med bussen till träning så sitter man själv kvar där, säger hon:

– Enda gången man får lite kontakt är när någon kommer med maten men då är det ändå fem meters avstånd och bara ett hej. Sen stängs dörren igen.

Nästa sommar spelas ett VM-slutspel och tills dess hoppas Olivia Schough att Fifa ser över regelverket när det gäller covid-19, som inte längre klassas som en allmänfarlig sjukdom.

– Jag hoppas innerligt att den regeln ändras till VM. Nu när det ändå anses som en ganska okej sjukdom så får vi hoppas att det inte ska bli de strikta reglerna i nästa mästerskap. Det är ohållbart.

Sverige, som redan säkrat avancemang till VM, möter Finland på bortaplan i en avslutande VM-kvalmatch den 6:e september.

– Det jag ser framemot mest är att träffa alla. Snacka om hur de har det hemma och sen kommer vi ju snacka EM. Det ska bli kul att spela VM-kval igen även om vi är klara, men kul att få möta Finland som har något att kämpa för. Det kan nog bli en rolig match, säger Schough.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.