Seger hyllar historiska statsministerutnämningen: ”På tiden”

GÖTEBORG. Sverige har fått sin första kvinnliga statsminister.

Ett historiskt ögonblick som gläder det svenska fotbollslandslaget.

– Just i en sådan maktposition är det på tiden, säger lagkapten Caroline Seger.

När riksdagen sagt sitt under onsdagen så stod det klart att Sverige fått sin första kvinnliga statsminister genom tiderna, 100 år efter att den allmänna och lika rösträtten i landet infördes.

Magdalena Anderssons (S) utnämning som statsminister har inte gått de svenska landslagsspelarna obemärkt förbi.

– Vi kollade lite imorse och det är helt fantastiskt, säger lagkapten Caroline Seger när morgonens riksdagshändelser kommer på tal.

– Jag tror jag läste att det var 145 år sen (statsministerämbetet infördes i Sverige, reds anm). Så både hunnit födas, dö, födas igen, och leva lite till. Så väldigt många år. Fantastiskt kul. Oavsett hur politiskt lagd man är så är det helt otroligt. Ni vet hur mycket man brinner för att kvinnor ska få komma fram. Just i en sådan maktposition är det på tiden.

Barcelonaanfallaren Fridolina Rolfö instämmer.

– Det är en otroligt stor dag. Något vi inte varit med om tidigare. Jag som svensk blir stolt att en kvinna är i den positionen. Det är absolut något man vill lyfta, säger Rolfö, som dagen till ära fyller 28 år.

– Det har varit så mycket härliga händelser så har inte ens hunnit tänka att det är min födelsedag, haha. Vi har fått en kvinnlig statsminister, det är utsålt... Det är de bästa presenterna jag fått, det är en häftig dag.

Utsålt på Gamla Ullevi

Ja, för det är ju faktiskt utsålt till torsdagens EM-kvaldrabbning på Gamla Ullevi mellan Sverige och Finland.

14 500 biljetter har sålts – något som innebär att ett publikrekord på landslagsdamernas nationalarena löper stor risk att ryka.

Caroline Seger hyllar en förbättrad marknadsföring som en av de stora anledningarna till det.

– Jag tror det överlag. Det är ett arbete som vi fått vara involverade i tidigare. Att vi fått lov att tycka till, för det har behövts förändring. De har så gott som fixat hela staden, släppt biljetter tidigt så folk kan planera, det har inte varit så innan. Syns man inte så finns man inte. Om man inte visar att det finns en match så är det svårt för folk att veta om man inte har intresset av sig självt, säger Seger och lägger till:

– Sen tror jag det har jättemycket att göra med framgångarna i OS och VM. Det är första gången på länge som vi får ha fullt hus. Det finns en hunger för fotbollen och det är fantastiskt roligt att det är slutsålt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.