Herrlandslaget i fotboll

Hjalmar Ekdal: ”Brorsan kunde bitit ihop...”

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

De har drömt om att spela ihop.

Då tvingades Albin Ekdal, 32, kasta in handduken när Hjalmar Ekdal, 23, för första gången blev uttagen i A-landslaget.

– Jag tyckte att han kunde ha bitit ihop lite, säger Djurgårdenmittbacken.

Om Albin Ekdals landslagsresa varit utstakad från unga år har det varit tvärtom för yngre brorsan Hjalmar. Så onsdagen var speciell för mittförsvararen.

– Jag visste att jag var med i bruttotruppen, men jag kan inte säga att jag hade förväntat mig att vara med i den slutliga truppen. Det visste jag inte.

Efter 4–0-seger mot Malmö FF och ett eget mål i måndags fortsatte Hjalmar Ekdals drömvecka under onsdagen:

– Jag följde presentationen i mobilen och det var sjukt stort att höra mitt namn. Det är ett stort steg för mig personligen, säger Hjalmar Ekdal till Sportbladet.

Lång resa till Blågult

Från BP via collegespel med Wilmington Seahawks i USA, Frej, Assyriska, Hammarby, Frej igen, Sirius och nu Djurgården har Hjalmar Ekdal blivit A-landslagsman efter tre landskamper tidigare på U19- och U21-nivå.

Är det därför det här är så stort för dig?

– Ja, min fotbollsresa har inte varit spikrak. Jag har tagit en mer udda väg. Det är inte förrän under det senaste året jag har vågat drömma om det riktiga landslaget. Det har gått snabbt, säger han.

Varför tar du klivet nu?

– Jag tycker jag har blivit mer mogen och stabil i mitt spel. Jag har fått förtroende från tränare och medspelare. Jag har fått en annan kontinuitet i mina prestationer.

Mittbacken tar inte bara klivet in i A-landslagstruppen, han har gjort det till ett signum att ta kliv framåt på planen som mittback också.

Hjalmar Ekdal är målfarlig och en ytterligare spetskvalitet är när han tar löpningar framåt med bollen vid fötterna.

– Det är något jag har utvecklat och en del jag vill ha med i mitt mittbacksspel. Det gör mig kanske lite unik. Jag försöker spela med ett högt självförtroende, säger han.

Hjalmar Ekdal.
Albin Ekdal.

Ny chans att spela ihop?

Men samtidigt som Hjalmar för första gången blivit uttagen i A-landslaget tackar samtidigt storebrorsan Albin Ekdal nej till samlingen med de fyra Nations League-matcherna i början av juni.

Sampdoriamittfältaren och landslagsnyckeln behöver rehabilitera en sliten, skadad kropp efter en tuff och lång säsong i Serie A.

– Det är otur. Jag tycker han kunde bitit ihop lite... Nej, men jag förstår honom. Han har dragits med skador de senaste månaderna. Det är viktigare att han blir hel och frisk.

Albin Ekdals kontrakt med Sampdoria går ut sista juni och ett tänkbart alternativ är att den äldre ansluter till den yngre, i Djurgården.

Kommer ni spela ihop inom kort i alla fall?

– Det hoppas jag. Det hade också varit en dröm. Jag försöker locka hem honom med alla de uppenbara faktorerna, som att spela med lillebrorsan i laget som han sagt sig vilja spela för hemma i Sverige.

Då ska också Hjalmar Ekdal vara kvar i Djurgården. Den offensivt lagde mittbacken har 1,5 säsong i blåränderna som lockar utländska klubbar att följa 23-åringen närmare.

Hoppas på debut

– Jag vill testa vingarna så småningom, men jag har inte bråttom någonstans. Jag trivs väldigt bra med situationen i dag.

Hur realistiskt är det med speltid för dig i Nations League?

– Det blir nog inte fyra starter... Något inhopp ser jag väl som möjligt. Jag är medveten om vilka väldigt bra andra mittbackar som är med och hur hård konkurrensen är. Men nu när jag är uttagen hoppas jag på att få debutera också, säger Hjalmar Ekdal.

ANNONS

Jackpot på Europatipset! Chans på 2,5 miljoner – tippa veckans hetaste matcher.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Här är Ekdal bland de bästa i världen: ”Sjukt”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Herrlandslaget i fotboll

Hjalmar Ekdal

Albin Ekdal

Djurgården

Janne Andersson